algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 11°
11°

Troben a Síria una de les parets pintades més antigues del món

Els arqueòlegs comparen aquestes peces amb les avantguardes

Reuters. Aleppo.
Arqueòlegs francesos reconeixen haver excavat una paret d'11.000 anys pintada de vermell, blanc i negre al nord de Síria. Una pintura que ells descriuen com la més vella del món, encara que, a simple vista pugui semblar un treball modern.La pintura, que ocupa una superfície de dos metres quadrats, fou trobada al subterrani del campament noelític de Djade Al Mughara, al nord-est de la ciutat d'Aleppo. «Tot i que pot semblar una pintura modernista "comenta el cap de la missió Eric Coqueugniot" per la data del carbó establim que té uns 11.000 anys d'antiguitat». Devora aquesta pintura, els arqueòlegs n'han trobat un altre tot i que, aquesta darrera, no serà investigada fins d'aquí a un any.

La pintura antiga, dominada per rectangles, formava part d'una paret circular en una casa de grans dimensions. Així ho estableixen els investigadors després de fer feina durant més de desset anys en aquest campament. Aquesta pintura serà traslladada al museu d'Aleppo l'any que ve. Segons l'arqueòleg, el color vermell s'obtingué amb la crema d'un determinat tipus de roca i el negre provenia del carbó.

Fins ara, la paret pintada més antiga del món estava situada a Turquia. Aquesta, però, i segons els experts, té uns 1.500 anys més d'antiguitat respecte de la seva predecessora.Segons les investigacions que ha pogut dur a terme l'equip de Coqueugniot, en aquest assentament arqueològic hi ha enterrats diversos pobles neolítics de Síria i del sud de Turquia. Els elements trobats en els assentaments fan pensar en una forma de vida avançada i moderna. A més, s'hi han trobat armes i utensilis així com esquelets humans davall les cases.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.