muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

Vint-i-tres concerts celebraran el XIV Simpòsium d'orgue històric

La trobada retrà homenatge a l'orguener i organista Jordi Bosch

En la seva darrera novel·la, John Irving presentà un músic que feia sonar de forma gairebé obsessiva els orgues més importants del nord d'Europa. Uns orgues que traspassaven amb el seu so els murs de les esglésies, conhortant les ànimes de qui els escoltaven. El que potser no s'imaginà mai Irving és que el seu personatge hauria pogut també viatjar fins a Mallorca i tocar els orgues que sonaran d'octubre a desembre arreu de l'illa.

Les esglésies de Banyalbufar, Pollença, Búger, Lloseta, Moscari o Santanyí seran algunes de les que testimoniaran la revifada d'aquests instruments d'aparença magnífica i que per a molts són un misteri de la mecànica musical. La Fundació Àrea de Creació Acústica i la seva secció Amics de l'Orgue presentaren ahir, juntament amb la Conselleria de Turisme del Govern de les Illes Balears, el cicle de concerts d'orgue emmarcats dins el XIV Simpòsium i Jornades Internacionals de l'Orgue Històric de les Balears i la XIV Trobada de Documentalistes Musicals.

El simpòsium té com a principal objectiu recuperar el lloc que aquest instrument ha tengut en la història, no sols de la música sinó també de la cultura. Donar a conèixer el patrimoni organístic existent a Mallorca és imprescindible per tal de «conscienciar sobre la importància de dedicar ajudes i recolzaments institucionals en la restauració d'aquest instrument».

Teclats, pedals, tubs i palanques, són alguns dels elements imprescindibles dels orgues, classificats com a instruments de vent però que van molt més enllà d'aquesta senzilla definició. La falta de recursos que serveixen per restaurar aquests mecanismes musicals i l'absència d'organistes especialitzats que els mantinguin vius sota les seves mans i els seus peus, són algunes de les principals problemàtiques actuals d'un instrument que bufa segles de notes musicals pels seus tubs.

Beethoven,Vivaldi, Bach o Haëndel foren alguns dels compositors que pensaren en l'orgue per a les seves peces musicals. Peces que sonaran durant aquesta tardor sota les mans d'organistes com Miquel Bennàsar, Arnau Reynés, Roland Börger Neitzel o Luba Klevtsova. El simpòsium d'enguany, dedicat a l'orguener Jordi Bosch, se celebrarà el 24 de novembre al santuari de Consolació de s'Alqueria Blanca de Santanyí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.