muy nuboso
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
23°

Vuit tombes, monedes i ceràmiques donaran llum als segles obscurs balears

Acabà ahir la primera fase d'excavacions al jaciment arqueològic de Son Peretó, a Manacor

GLÒRIA JULIÀ. Manacor.
La primera fase d'excavacions al jaciment arqueològic de Son Peretó, a Manacor, varen acabar ahir i les principals troballes han estat vuit tombes situades dins les habitacions que s'han excavat i restaurat, entre les quals hi ha dues tombes infantils. Aquestes tombes, juntament amb restes com monedes i ceràmiques són, segons els arqueòlegs, molt importants per entendre més coses dels anomenats segles obscurs de les Illes Balears.

Fa tres anys que es varen iniciar els projectes d'excavació i aquesta ha estat, doncs, la tercera campanya realitzada. Els primers anys dels 80 ja havien començat, però no s'acabaren de consolidar i aquest és l'objectiu actual dels arqueòlegs. Aquestes feines han estat possibles gràcies a la subvenció del Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Manacor, sota la direcció del Museu de Manacor i la col·laboració de la Universitat de Barcelona. Magdalena Sales ha coordinat un equip integrat pels arqueòlegs Miquel Àngel Cau i Mateu Riera, els quals han dirigit les excavacions, Margalida Munar, que ha dirigit les tasques de restauració, a més de tots els voluntaris que han passat aquests tres anys a la basílica per deixar al descobert totes les troballes. A l'acte de clausura, hi assistí el regidor d'Urbanisme, Bernat Amer. Segons el codirector Miquel Àngel Cau: «Estam en un jaciment cabdal per entendre l'època compresa entre el segle IV i el segle X, moment de la conquesta islàmica, així com també per analitzar l'arquitectura cristiana i tot el poblat associat».

Enguany han treballat molt en les tombes, ja que consideren sorprenent que se situassin dins les habitacions, fet que constata que la vida quotidiana confluïa, aleshores, amb els ritus funeraris. D'altra banda, també s'ha treballat en la restauració de dues piques baptismals de distintes mides que provoquen problemes per datar-les. Segons Mateu Riera, «encara queden algunes zones per excavar que creiem que ajudaran a la seva datació».L'any que ve, arqueòlegs i voluntaris tenen previst continuar les tasques d'excavació i restauració de la basílica i del poblat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.