lluvia ligera
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

«El cant és un camp competitiu on no et pots adormir, has d'estar dins el bullit»

La Real escoltarà demà la veu càlida de Maia Planas dins els actes de celebració de la Diada

78002
La cantant Maia Planas.

M.M.RAYÓ. Palma.
Maia Planas nasqué amb un timbre de veu especial, un timbre que juntament amb l'estudi, la disciplina i l'esforç ha arribat a convertir-se en una de les figures més destacades del cant a les Illes Balears. Instal·lada a Barcelona, viatjarà demà a Mallorca per oferir un concert al Monestir de la Real. L'acte, que forma part dels actes inclosos en la celebració de la Diada de Mallorca, començarà a les nou del vespre.

"Maia, de ben jove heu tingut un fort lligam amb la nostra cultura.
"Sí, em fa il·lusió tot el que tingui a veure amb la nostra cultura i la nostra llengua. Crec que és important. Quan era petita, estava lligada a la Casa Catalana, a través del meu padrí i dels meus pares.

"Com és el fet que una jove de Mallorca decideixi convertir-se en cantant professional?
" Doncs és un procés molt difícil, la veritat. Cada dia és anar fent, a veure què va succeint, com vas avançant. Però no es una carrera fàcil, en realitat s'assembla molt a una aventura.

" Però deu ser una sort poder treballar d'una cosa que us agrada?
" I tant, un privilegi. És molt important tenir la sort de dedicar el teu temps a quelcom que t'apassiona. El que passa és que la feina és feina, i també tens moments en què et supera. Però jo em consider molt afortunada per això.

"Què ens podeu dir de la vostra veu?
"Diuen que és càlida, que té color, però això sovint és una cosa amb la qual es neix, que un no pot triar. La veu evoluciona, madura amb l'edat, amb les experiències, amb el que et succeeix a la vida. Normalment no te n'adones d'aquest procés, però si t'atures un moment i t'hi fixes, veus quin és el camí que has fet, que estàs fent.

"Heu estudiat amb una gran diversitat de professors. Què us han aportat?
"De cada mestre agafes el que trobes millor. És una qüestió molt personal, perquè és bàsic tenir-hi una bona relació, una bona comunicació. El mestre és el qui et guia i t'ensenya com poder extreure el millor de tu. Passa sovint que el que no vas poder aprendre amb un o pots aprendre amb un altre i llavors dius «era això!». És un privilegi tractar amb ells, perquè són relacions que no sols t'enriqueixen com a professional sinó també com a persona. Al final, però, deixant de banda la tècnica, tot es basa en sensacions, en comunicació, en interpretació. I això és un treball continu.

"Continuau estudiant, doncs?
"Sempre. Has de continuar estudiant tota la vida, no pots deixar-ho. L'aprenentatge és quelcom permanent, que has d'anar fent, perquè això és el que et permetrà conèixer, conèixer-te i donar-te a conèixer. És imprescindible. A més, les noves generacions vénen molt preparades! I aquest és un camp competitiu, en el qual no et pots adormir, has d'estar dins el bullit, t'has de moure. En aquest sentit, va bé viure a una ciutat com Barcelona.

"I no us agradaria tornar a viure a Palma?
"Sí, perquè a més hi tenc la família i molts amics, i el ritme de Barcelona arriba a angoixar un poc. Però és important sortir de l'Illa, perquè llavors te n'adones que si a Mallorca destacaves, fora d'ella n'hi ha milers com tu. I això t'obliga a fer un gran esforç, a millorar. De totes maneres, Barcelona m'agrada molt. En realitat vaig i venc tot sovint!

"Com veieu avui el panorama de la cultura musical?
"A poc a poc va millorant. A Alemanya, per exemple, quan vaig estar estudiant cant allà, em sobtava molt que els nins coneguessin peces musicals clàssiques. Aquí hem tardat un poc més, però diria que la cosa ara va canviant a poc a poc. Hi ha més escoles de música, més representacions escolars, més professors preparats, etc. S'entreveu un bon futur pel que fa a la cultura musical.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.