M.BONNIN. Enviada a tàrrega.
Josep Pere Peyró, amb la companyia La Invenció, estrenà ahir La Tanca, la seva darrera obra de temàtica africana. La nova proposta del director mallorquí és el relat en tretze escenes d'una odissea que no du enlloc: la de l'immigrant clandestí que vol creuar la frontera cap a un món que imagina millor. Naoemé és del Camerun i du un fill a la panxa. Vol tenir-lo a l'altre costat de «la tanca», a Europa, i per això s'embarca en un viatge per creuar l'estret, que portarà la seva mare, que només té un ase, una cabra i una gallina, a la ruïna.
El director mallorquí explica la història de Naoemé i la seva mare en un escenari a l'aire lliure on no hi caben més de 60 espectadors. Tal com féu amb les anteriors produccions de la «trilogia africana», "Les portes del cel, en la qual l'acció passava dins un contenidor; i El cel massa baix, desenvolupada dins un avió", Peyró cerca un «teatre de sensacions», que es converteixi en una experiència vital per a un públic que, d'aquesta manera, pren consciència d'un drama que veu cada dia al telenotícies sense immutar-se, mentre dina.
L'aspecte inevitablement tràgic de l'obra es combina amb la narració que Pau de Nut, al seu violoncel, fa de la història de Naoemé. «L'africà viu dins la misèria, però tot i això aprofita qualsevol moment per demostrar el goig d'estar viu», explica Peyró, que durant 15 dies assajà l'espectacle al Camerun. «És una manera digna d'enfrontar-se a la misèria» i per això és a la funció.