nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 13°
21°

El qat de cada dia

De vegades, a la vora de la carretera, hi apareixia un grup d'homes que, al voltant d'un vehicle, miraven si els satisfeia la qualitat del qat posat dins bosses de plàstic. S'hi anava aturant més gent i tothom ho estudiava de prim compte, abans de decidir si compraven allà o a un altre lloc. Aquelles aturades anaven molt bé perquè era el moment per mirar "i admirar" el paisatge iemenita que mai no deixa de ser interessant. De vegades la carretera anava a la vora d'una vall que, quan s'enfilava, era un panorama tot ple de marjades cultivades que quasi arribaven als cims més alts. Dins els espais de terra retinguda es cultivava el qat. Allà on no era possible cap casta de cultiu, damunt les roques i als llocs més inaccessibles, s'hi havien edificat les cases. Eren construccions altes, de cinc o sis pisos, que semblaven castells.

El cultiu del qat és una part molt important de l'economia iemenita. És per això que les marjades, que converteixen en cultivable la difícil orografia de les muntanyes, sempre estan plenes de verdor. Dia a dia se'n cullen a mà els brots més tendres, que són els més cercats i els que tenen un preu més alt. Els altres, els de fulles velles, no són gens apreciats perquè són difícils de mastegar i fan mal dins la boca. Però, si no hi ha res més, també s'aprofiten. Una bossa, amb talls de qualitat mitjana, podria costar entre tres a sis euros. Això cada dia. La presència del qat era constant, durant els dies feliços per Iemen.

A la capital, Sana'a, és famós l'açoc del qat. Allà és possible trobar-hi una gran varietat de qualitats i preus. Però viatjant pel país, fent aturades quan convingui, és quan es té la possibilitat de conèixer totes les sensibilitats dels seus habitants. El tacte de la vida i les emocions. De vegades la carretera, que també era l'únic carrer del petit nucli de la població per on es passava, esdevenia un mercat on, amb la presència constant de l'arbust, la gent es movia fent compres i un poc de vida social. I el foraster que arribava hi era ben rebut per tothom. Allà mateix, ran de la carretera o del carrer, un grup familiar estava preparant qat per dur a vendre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.