algo de nubes
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.61°
10°

Eva Choung-Fux: «Sense la política no hi ha socialització ni civilització»

L'artista inaugurarà a la Fundació Tren de l'Art el seu homenatge a poetes i a l'Illa

73702
L'artista Eva Choung- Fux, qui exposarà «Dedicatorias (nueve ciclos)» a la Fundació Tren de L'art a Palma. | PILAR RINCÓN.

L'artista Eva Choung-Fux (Viena, 1935) exposarà a la Fundació Tren de l'Art, edifici de l'estació de Sóller de Palma, una mostra sota el títol Dedicatorias (nueve ciclos). La inauguració se celebrarà dilluns a les 20.00 hores i hi estarà fins al dia 30 de setembre. La mostra està integrada per estampes, obra gràfica i olis realitzats a l'Illa entre el 1998 i el 2006 i en homenatge a la poesia mallorquina, a la castellana i a la terra. D'altra banda, l'artista, que va ser professora de fotografia i art gràfic a la universitat d'Arts Aplicades de Viena durant uns 25 anys, impartirà un taller a la Fundació Pilar i Joan Miró del 20 al 31 d'agost sota el títol Nous plantejaments xilográfics.

"Per què homenatjau poetes mallorquins?
"He tingut la sort de trobar amics com Blai Bonet. Ens vam conèixer el 1995 i amb ell podia parlar de qualsevol tema. Va ser ell qui em va presentar Damià Huguet, qui va elogiar la meva exposició dedicada als poetes Antonio Machado i a Miguel Hernández i amb el qual he mantingut un diàleg d'admiració postmortem.

"Què destacau de l'obra Blai Bonet i de Damià Huguet obra?
"L'obra de Bonet està fortament arrelada a occident, a la crítica humanista i a partir de ritmes clàssics de la poesia. A l'obra d'Huguet he trobat una faceta més, la seva tècnica poètica és més propera a la poesia oriental, a l'Haiku. Huguet aporta un món més abstracte.

"Què representa aquesta exposició en la vostra trajectòria?
"La galeria de l'estació demana obres especials, és molt estreta i molt llarga i la paret no demana obres grans. He elegit del meu fons cicles amb obres més íntimes que s'adapten a la sala.

"Quines són les obres que exposareu?
"Són sèries. D'Huguet he realitzat una sèrie de cinc obres, que ja vaig mostrar a Polònia el 2003 i sobre el seu poema Ofici de sords. Una altra, als seus poemes en general amb 22 gravats únics. En aquesta segona, he elegit els colors de l'hivern de l'Illa i a través d'un element que es repeteix, els gests poètics que canvien en cada full. La manera de transcendir l'art pot evocar una nova faceta de recepció, menys intel·lectual i més de sentiments, sentir l'abstracte de la bellesa. Huguet té aquesta habilitat de perpetuar l'oposició contra la mort, que vol sempre espatllar la vida.

"És la vostra ideologia?
"Sense la política no hi ha socialització ni civilització ni cultura. El meu homenatge a Ramon Llull, filòsof místic, parteix dels seus Proverbis. Mentre els llegia vaig veure que a la seva obra hi ha un desig de sintonitzar cel i infern, això és el que he volgut expressar en aquesta altra sèrie de 22 obres. El cel i l'infern s'enfronten o es calmen. El gest poètic es manifesta entre les dues zones.

"Podem trobar altres homenatges dins el vostre treball?
"A San Juan de la Cruz li he dedicat sis obres. És la imatge de la perspectiva aèria d'una ciutat il·lusòria. Una altra sèrie és The Protest, sobre la protesta en el 2001 dels artistes contra la política cultural a Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.