muy nuboso
  • Màx: 16.13°
  • Mín: 12.25°
13°

L'erotisme de Joan Bennàssar il·lustra les gloses populars més picants

«Mallorca eròtica», editat per l'IEB, fou presentat anit davant gairebé mil persones

70752
El creador pollencí Joan Bennàssar mostra el llibre, d'un fort contingut sexual, a la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, i a l'escriptora Maria de la Pau Janer Manila. | SERGE CASES.

El casal de Can Llobera, situat a la plaça Vella de Pollença, va acollir ahir vespre la presentació del llibre Mallorca eròtica, de Joan Bennàssar, una recopilació de gloses eròtiques del cançoner popular de les Illes, seleccionades per Felip Munar i il·lustrades pel pintor pollencí. L'obra ha estat editada per l'Institut d'Estudis Baleàrics, que presideix Sebastià Serra, i té per objecte difondre el cançoner polular mallorquí més enllà de les mateixes Illes. Per aquest motiu ha estat editada en llengua catalana, castellà i anglès.

Els dibuixos originals de Bennàssar, que il·lustren aquest volum, es podran veure des d'ahir i fins al 12 de novembre al casal de Can Llobera de Pollença, que acull així la seva primera gran exposició des que fou adquirit l'any 2005 per l'Ajuntament de Pollença, en col·laboració amb el Consell de Mallorca. El marc, excepcional, va ser residència de la mare de Costa i Llobera. Des que el va adquirir el Consistori, l'any 2005, ha acollit recitals i concerts, però aquesta és la primera vegada que reuneix una col·lecció de dibuixos.

A la presentació del llibre hi assistiren prop de mil persones, inclosa una àmplia representació de polítics, artistes i personalitats relacionades amb el món de la cultura. Així, a més de les autoritats locals, hi eren, entre d'altres, la presidenta del Parlament, Maria Antonia Munar (que ha escrit la introducció del llibre); el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Sebastià Serra; l'escriptora Maria de la Pau Janer (que prologa l'obra) i l'editor del Grup Serra, Pere A. Serra.

Tots coincidiren a assenyalar la qualitat d'una obra que resulta d'una «mescla de pintura, la creativitat i la literatura popular que ens ve de l'Edat Mitjana. Ho hem sentit a les tavernes i al camp i ara se'ns presenta en una exposició, en pintura, com una projecció d'imatges que seran sens dubte de llarga durada,» va dir el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Sebastià Serra.

La intervenció de Felip Munar, responsable de la selecció de les gloses que recull el volum, va ser molt aplaudida. «Hi ha temes molt recurrents, un dels quals és la sexualitat, lligada o no a la supervivència; fer l'amor pot ser un complement, una necessitat bàsica o un dels millors moments per recordar,» assegurà Felip Munar.

Joan Bennàssar va voler agrair molt especialment el suport de Maria Antònia Munar i de Maria de la Pau Janer «que han fet possible aquest llibre», reconegué.

La presentació es va tancar amb un combat de gloses de picat en el qual participaren Mateu Matas, Antoni Nicolau i Jordi Cloquell. Feren gaudir els assitents amb ocurrències molt enginyoses: «Amb el llibre heu de tenir un orgasme literari», afirmaren.

Toni Visanyes també dedicà unes gloses al seu amic Joan Bennàssar: «La pintura és realista,/ sempre està en moviment,/ el pinzell està pendent/ de la ullada de l'artista,/ el cervell mai es despista,/ ho viu ben intensament».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.