cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.69°

La romeria més antiga de Mallorca

El principal argument que va fer servir l'anterior Consell de Mallorca, per a denegar a l'associació de veïnats del Secar de la Real que la Romeria de Sant Bernat fóra declarada Bé Etnològic Immaterial, és que: «Des de l'any 1996 la Romeria de Sant Bernat ha sofert importants canvis, amb la introducció d'un recorregut institucionalitzat, que s'inicia a la Plaça de Cort, i on els romers porten canyes i mocador verd, introduint-se elements totalment aliens a aquesta celebració i a les tradicions festives de la ciutat». El que no va entendre o no va voler entendre el Consell, és que la finalitat principal d'aquesta sol·licitud, és precisament la recuperació del sentit tradicional de la festa, llevant-ne tots els signes externs que la desvirtuen.

La Romeria de Sant Bernat és una de les festes més populars, estimades i arrelades de Mallorca. Té lloc la vigília del sant, en el monestir de la Real, i se celebra des de temps immemorials, possiblement des del segle XIII, com consta a un document públic on trobam la primera referència a la romeria i que està datat l'any 1233, on es parla «de cadafals, tendals i tapissos» per celebrar la festa del sant patró dels moliners precisament en un lloc on conflueixen els sistemes hidràulics de les sèquies de la Vila i d'En Baster i en les quals, encara avui, poden veure's alguns dels nombrosos molins d'aigua que antany van tenir assentament entre les actuals carreteres d'Establiments i Sóller. La Romeria de Sant Bernat, igual que altres romiatges de les Illes, ha estat víctima de l'accelerat procés de pèrdua de les arrels populars, per mor de la «modernització» i la transformació territorial de la nostra illa. Durant la segona meitat del segle XX, el «boom» turístic ha fet que s'acceleràs aquest procés, però també hi ha tengut a veure la falta de sensibilitat dels responsables polítics, que s'han estimat més dur costums de fora, menyspreant les nostres. La Romeria de Sant Bernat no és, doncs la desfilada política que fins l'any passat i des de l'any 1996, ha organitzat el PP. Durant els darrers anys, per raons òbvies, les entitats del barri i la comunitat de Missioners dels Sagrats Cors, vam demanar a l'Ajuntament que no hi hagués presència institucional a la romeria, però el govern municipal no va escoltar aquesta legítima petició i va seguir imposant la seva presència a uns actes que ni organitzava ni subvencionava, en un intent de voler capitalitzar d'una manera totalment partidista la romeria de Sant Bernat, oblidant que és una festa religiosa, no política i que està organitzada, com sempre, per la Comissió de Festes de la Parròquia de la Real.

Tothom sap que el govern municipal que ha presidit na Catalina Cirer, ha estat especialment dur amb la Real, menyspreant les reivindicacions veïnals i fent servir la Romeria de Sant Bernat per anar en contra de la gent del Secar, fent creure que som uns «radicals». Clar que si fem cas del que diu el diccionari, radical és tot allò relatiu o pertanyent a l'arrel, i nosaltres ens sentim ben arrelats en el nostre entorn. Per això el defensam. Ho hem dit dotzenes de vegades: Els romeus no han de passar necessàriament per Cort per anar a la Real i així ho ha entès l'actual consistori, que ha escoltat les peticions veïnals i ha tornat el protagonisme als vertaders organitzadors de la festa, entenent que el paper dels ajuntaments ha d'ésser de recolzament i suport, mai de substitució de les entitats ciutadanes legalment constituïdes. Convidam doncs dia 19, vigília de Sant Bernat, tots els ciutadans a participar i gaudir de la festa, vingueu de ciutat o d'arreu de Mallorca, sigueu polítics o no.

Tots hi sou benvinguts.

Maria Assumpció Renom
Presidenta de l'Associació de Veïnats del Secar de la Real

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.