algo de nubes
  • Màx: 19.83°
  • Mín: 12.82°
19°

Els cranis perforats trobats a Son Real podrien ser cirurgies rudimentàries

Aquest estiu un equip de set arqueòlegs ha reprès la feina després de cinc anys

72516
Imatge general del jaciment. | D.R./M.M.

MARTA BERGAS. Inca.
Després de cinc anys d'inactivitat arqueològica a la necròpolis de Son Real, aquest estiu s'han reiniciat els treballs de restauració de tombes a la Punta dels Fenicis, un indret privilegiat al costat de la mar pertanyent al municipi de Santa Margalida. Un tresor de bellesa i de valor arqueològic incalculable, algunes de les restes dels quals es remunten al segle VII aC. Era l'Edat de Ferro a Mallorca. I una dada més: es tracta de tombes de cacics i cabdills, per tant, d'elits guerreres.

Damià Ramis i Jordi Hernández, directors arqueològics, i Margalida Munar, directora de restauració, han aconseguit culminar el projecte d'enguany amb èxit: restaurar trenta tombes de les 130 que conté la necròpolis. Acabat el treball d'aquest estiu, ja són seixanta les tombes restaurades.

Els resultats no són gens menyspreables per Ramis, Hernández i Munar, ja que han aconseguit reunir un equip de set professionals que s'ha esforçat molt per treure el màxim rendiment a trenta dies d'excavacions intenses. Enguany, a més de la restauració dels cubículums funeraris, els treballs han tret a la llum una sèrie de troballes d'un valor arqueològic excepcional. S'ha confirmat que les tombes són d'una construcció perfecta. A més, s'ha comprovat que els enterraments de la Punta dels Fenicis es feien, majoritàriament, col·locant els cossos en posició fetal i embolicats amb una mortalla. Al costat dels cossos, moltes vegades ha estat possible trobar ofrenes funeràries i fins i tot ossos de toro, afegeix Ramis. Tot això contribuiria a confirmar la importància que tenia en l'Edat de Ferro el ritus funerari.

A més, les excavacions han conclòs amb una altra meravella sorgida en el jaciment de Son Real: alguns cranis amb trepanacions, orificis practicats a la base del cap. Aquestes obertures significarien que ja s'hi duien a terme intervencions quirúrgiques rudimentàries. Ramis treballa en la idea que es tracti de pràctiques mèdiques destinades a alleugerir la pressió cranial en aquells casos en els quals un tumor estigués comprimint el cervell.

El 2002, última incursió dels arqueòlegs en el jaciment, els treballs van servir per recuperar les restes humanes que els terribles efectes del temporal de 2001 havien deixat al descobert. Enguany, s'ha continuat treballant sobre aquesta línia, salvar les restes humanes i les tombes més castigades per l'efecte del vent i la mar de fa cinc hiverns. La violència climàtica va ser tan gran que les manifestacions arqueològiques de l'illot dels Porros, que també s'inscriu dins dels terrenys de Son Real, van desaparèixer pràctiment.

Però, en què consisteixen aquests treballs? Com es restitueix una tomba? Ramis subratlla que el procés és sempre reversible gràcies a la utilització de morters desincrustables que realitzen una doble funció: donen solidesa a les pedres i marquen la part original i la restaurada. Una tasca que no seria possible si no fos per l'ajuda del Consell de Mallorca, la Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Balears i l'Ajuntament de Santa Margalida.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.