algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

«M'agradaria poder dir que obrirem el Teatre Principal el mes de setembre»

Joana Lluïsa Mascaró afronta amb il·lusió ser la nova consellera executiva de Cultura

60474
Mascaró als Jardins de la Misericòrdia. No serà fins avui que travessi el llindar de la porta. Fotos: JAUME MOREY.

La nacionalista Joana Lluïsa Mascaró va ser nomenada dimecres consellera executiva de Cultura. Ahir oferia les primeres entrevistes i no serà fins avui que comenci a conèixer les persones que treballaran directament amb ella, quan prengui possessió del càrrec oficialment. Una de les primeres tasques serà reunir-se amb la seva antecessora, Dolça Mulet, que la posarà al dia.

—Quines línies centraran la vostra tasca cultural durant aquesta legislatura? 
—En haver format l'equip, posarem fil a l'agulla. Volem donar un bon impuls a tots els aspectes de la cultura, dels que van de la literatura popular fins a l'art, sense deixar-ne ni un. En aquest impuls, pensam molt en el tema dels museus i també en temes patrimonials. Ara mateix se m'acudeixen els temes de La Real i de Son Real i les excavacions; s'ha de treballar per recuperar i per rehabilitar patrimoni, patrimoni al qual es poden donar uns usos que ara no té; hi ha tot el tema de les cases museu, els centres d'interpretació i la recuperació d'espais...

—Com seria aquesta recuperació d'espais?
—Hi pot haver fàbriques tancades que poden ser emblemàtiques. Es podria recuperar l'edifici i emprar-lo per fer assaigs de grups musicals, per exemple, ja que aquestes agrupacions ho tenen difícil per accedir a espais per fer música.

—Heu parlat de museus...
—Seria molt guapo recuperar el projecte de 2002 del Museu Marítim en xarxa. Representa molts de doblers. De fet, no m'atreviria a dir que farem aquest museu marítim sense tenir-lo emparaulat amb la presidenta i amb el conseller d'Hisenda. De tota manera, el tema dels museus és un dels importants. Hem de reclamar al Govern la Llei de museus... que s'està incomplint, i tenir molt clar que un museu no és una col·lecció de coses que es mostren.

—Es tractaria d'impulsar el turisme cultural.
—Sí. Sempre predicam que hi ha d'haver turisme cultural. Si volem que ens visitin i visitin museus, no els podem oferir sempre seguit el mateix. Hi ha d'haver uns canvis als espais expositius.

—Quines són les pautes per a les cases museu? 
—Sí, almenys ens agradaria completar la de Blai Bonet, de la qual només hi ha el projecte, i dotar-les, totes, d'una programació estable i completa.

—El Teatre Principal. Fa set anys que es va tancar i encara hi està, tot i que hi hagué un intermedi per fer-ne una inauguració oficial. Quines són les vostres propostes per a l'espai?
—En primer lloc, hi ha d'haver un gerent que en sàpiga més, de teatre, que no jo. En relació amb la seva programació, és necessari dir que ha de ser coherent, que ha de ser una vertadera temporada, estable. No s'han d'oferir coses puntuals.

—Ja teniu data per a l'obertura definitiva?
—És ver que m'agradaria poder dir que obrirem el Principal per setembre, però hi ha d'haver un mínim de garanties. Per ara no m'és possible afirmar-ho.

—La regidora de Cort, Nanda Ramon, ha insistit en una coordinació de les institucions principals de l'Illa.
—Sí, hi estic totalment d'acord. Hem de mirar de coordinar totes les institucions, que no ens trepitgem les programacions. Serà molt important que estiguem coordinats per tal que puguem col·laborar.

—Un altre tema important són els premis Mallorca.
—Sí, una de les primeres coses que hem de fer és elegir els membres del jurat, perquè el dia 20 d'agost s'exhaureix el termini de presentació d'obres.

—No heu pensat de fer uns únics premis, ajuntant-hi els Ciutat i els Mallorca literaris? 
—En principi, la idea és continuar amb els premis Mallorca. Uns premis d'aquestes característiques no prestigien només la institució, sinó també la llengua catalana.

—Heu parlat d'equip. De quines persones us heu envoltat?
—El secretari general tècnic serà Joan Serra; el conseller insular de Cultura serà Maties Garcies; el de Patrimoni, Gabriel Cerdà, i la de Política Lingüística, Rosa Barceló. Tots són persones molt preparades.

—Ja us heu referit a La Real. Què en fareu? 
—Ho hem de protegir per evitar-hi destrosses. Hem d'estudiar si s'ha d'ampliar la zona de protecció... a nosaltres ja ens agradaria... ja veurem què en diuen, els tècnics. A mi, personalment, m'ha arribat que s'hi han fet troballes noves. S'han d'estudiar. D'altra banda, la protecció de patrimoni privatiu ha de comportar línies d'ajudes per als propietaris.

—Aquesta macroconselleria comporta també biblioteques, arxius... cinema.
—Sí... Hem de treballar molt. Quant al cinema, és veritat que hi ha molts de creadors illencs que hem d'impulsar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.