algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

La jornada de portes obertes de la ciutat romana de Pollentia mostra nous tresors als visitants

Enguany 32 arqueòlegs participen en el camp de treball estival que es du a terme a Alcúdia

Coincidint amb l'onzè camp de treball d'excavacions de la ciutat romana de Pollentia, l'Ajuntament d'Alcúdia obrí les portes d'aquesta fascinant ciutat de la Roma clàssica fundada al voltant de l'any 70 aC.

L'acte, que s'inicià amb un passeig per les excavacions i el traçat d'aquesta urbs soterrada, fou conduït per Margalida Orfila, codirectora de les excavacions de Pollentia i catedràtica d'Arqueologia de la Universitat de Granada. Aquesta menorquina va atreure el nombrós públic, seduït per la convocatòria, a deixar-se transportar per la temàtica d'enguany: l'urbanisme a la ciutat romana.

Els visitants pogueren delitar-se amb el treball minuciós dels 32 estudiants i col·laboradors que aquest estiu excavaran a Alcúdia. Durant un mes aquests arqueòlegs arribats de països tan diversos com Noruega, Estats Units, França o Itàlia, coordinen esforços per desenterrar Pollentia. La seva rutina, que comença a les 7.30 del matí i s'allarga fins a les 13.30 hores, és un diàleg constant amb la terra, amb la pedra, rapinyant les cavitats del terreny, cercant els tresors amagats.

Aquest any s'han trobat monedes i bocins de ceràmica procedents d'àmfores o gerres esmicolades. També se segueix treballant en les restes humanes de la necròpolis de Pollentia.

Concretament, les taques es centren en quatre àrees diferents de la ciutat romana. Per una banda, als voltants del fòrum es fa feina desenterrant els murs d'algunes habitacions i es tracta d'esbrinar els límits exactes d'aquest recinte. A un altre indret més allunyat, l'excavació continua amb l'objectiu de confirmar un possible encreuament de camins.

Els 32 arqueòlegs passen tot el mes de juliol allotjats a Ca'n Domènech junt amb els seus professors i directors de l'excavació. Això ha estat possible gràcies a l'esforç del Consorci de la Ciutat Romana de Pollentia, l'objectiu del qual és ampliar, mantenir, conservar, restaurar, protegir i difondre les restes arqueològiques de l'antiga ciutat romana.

Autoritats  

La visita d'ahir comptà amb un nodrit grup d'autoritats. Així, el batle d'Alcúdia, Miquel Ferrer, acudí acompanyat del director insular de Patrimoni del Consell, Gabriel Cerdà, la regidora de Patrimoni, Margalida Jaume, i el regidor d'Urbanisme, Miquel Llompart. El batle destacà Pollentia com a capital romana de Mallorca i desitjà que, en un futur, es converteixi en un dels eixos arqueològics romans de tot Espanya i agraí els esforços econòmics del Consell per dur endavant els projectes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.