algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

La Generalitat concedeix la Creu de Sant Jordi a Maria Antònia Oliver

L'escriptora rebutjà la commemoració durant el govern de CIU

L'escriptora Maria Antònia Oliver (Manacor, 1946) és una de les 20 personalitats a les quals el Govern de la Generalitat de Catalunya ha decidit atorgar la creu de Sant Jordi, tal com anuncià ahir el seu conseller Joan Manuel Tresserras.

Segons l'escriptora mallorquina, que actualment resideix a Biniali on està treballant en la seva darrera novel·la, aquesta commemoració «és un honor» i es mostrà molt contenta per la seva recepció, que tindrà lloc el proper 26 de juny en el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Oliver destacà que, fa alguns anys, la Generalitat de Catalunya, aleshores encapçalada per Convergència i Unió, ja li va oferir aquest guardó «però en aquell moment el vaig rebutjar». «Trobava que el donaven a gent, al costat de la qual jo no em sentia honorada», confessà l'escriptora «per ideologia no em sentia bé amb aquella gent i personalment tampoc no estava en el millor moment».

Així doncs, davant la telefonada de l'actual conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya, Oliver no va dubtar d'acceptar la distinció «ara sí, perquè és un govern d'esquerres i m'hi sent més a gust», va explicar. Precisament, aquest és el primer lliurament de la Creu de Sant Jordi que fa el Govern de José Montilla, que ha recuperat els paràmetres que havia tingut anys anteriors al 2006, amb una trentena de guardonats, entre personalitats i entitats. En la seva darrera edició, la del 2006, poc abans de la fi de la legislatura de Pasqual Maragall, el nombre de guardonats es va elevar a 77. En aquest sentit, el conseller afegí «necessàriament aquest guardó ha de tenir algun tipus de restricció, ja que si no, es convertien en llistes de noms de persones i es tendia a una certa devaluació del valor de la distinció».

En aquesta ocasió, un equip de la Conselleria de Cultura i la de Presidència han consensuat els noms dels 31 premiats, basant-se sobretot en les més de 400 propostes rebudes des de la societat civil. La Creu de Sant Jordi reconeix als premiats la seva contribució al desenvolupament social i cultural de Catalunya.

Tresserras ha admès que ha estat «una tasca molt difícil», decidir entre totes les propostes, i, després d'apuntar que «per primera vegada» s'ha enfrontat a un repte tan complicat, ha volgut deixar clar que la selecció pretén ser «un homenatge a un grup de personalitats, però no desmereix cap altre itinerari».

Entre els guardonats hi ha també el periodista Àngel Cases; l'exbisbe de Menorca, Francesc Xavier Ciuraneta; el director de cine Ventura Pons; l'actriu Rosa Novell o l'empresari Jose Manuel Lara.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.