algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Una història peculiar a «Disquisició sobre les antiguitats de les Balears»

Miquel Font presenta aquesta raresa del 1740 traduïda al català

L'interès que Menorca suscità a Europa amb motiu de la Guerra de Successió, unit al convenciment que el coneixement de la història antiga de les Illes suposava un benefici per al poble que les habitava féu que Johan Christian Wernsdorf escrigués en llatí, el 1740, Disquisicions sobre les antiguitats de les Balears, que ara, amb introducció, traducció i anotacions d'Alexandre Font Jaume, ha publicat, en català Miquel Font Editor.

El número 12 de la col·lecció Arca de Noè era, fins ara, una raresa bibliogràfica de la historiografia de les Illes Balears, ja que eren molts pocs els exemplars que eren consultables. De fet, segons va explicar l'editor Miquel Font, «l'únic exemplar que hi havia a les Illes pertanyia a la biblioteca de Lluís Alemany. Amb motiu d'un Dia del Llibre, el seu propietari el va dur a una impremta per fer un punt de llibre i allà l'exemplar va desaparèixer, sense que se'n sabessin més noves».

Per tal de desenvolupar el pla de l'obra, el seu autor, nascut a Wittemberg el 1723, va recórrer a totes les citacions degudes als clàssics grecs i llatins que va trobar referida a Balears.

El llibre, després de la introducció, de la presentació de les abreviatures emprades, la dedicatòria i la presentació pròpiament dita, comença amb una taula de matèries, separades en sis llibres; continua amb les Antiguitats de les Balears, amb altres sis llibres estructurats amb «Dels noms, situació i grandària de les Illes Balears», «De la qualitat i naturalesa de la terra de les Balears i dels seus productes», «Dels animals de les Balears esmentats a l'antiguitat», «De les ciutats de les Illes Balears», «De la història i la fortuna de les Balears» i «Usatges i costums de les Balears».

L'obra que ara presenta Miquel Font, de 162 pàgines, està profusament il·lustrada amb fotografies i fou presentada a Illa de Llibres per Guillem Rosselló Bordoy, Alexandre Font i Miquel Font.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.