algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Un llibre i una exposició recullen el llegat trinitari a l'Amèrica Llatina

Pere Fullana fa un repàs a la tasca humanitària feta a Perú i Bolívia

El Casal Balaguer inaugurà ahir vespre l'exposició 50 anys de presència trinitària a l'Amèrica Llatina. L'origen d'aquesta mostra és el llibre que, sota el mateix títol, recopila la història d'aquesta congregació mallorquina que, amb els inicis a Felanitx, fou de les primeres a partir cap a Sud-amèrica per desenvolupar-hi una tasca humanitària. L'autor de l'obra és l'historiador i col·laborador de Diari de Balears Pere Fullana, que reconeix que «l'experiència del tercer món ha influenciat molt en el desenvolupament de les trinitàries», una congregació dedicada sobretot al món educatiu que, com continua explicant Fullana, «és una institució petita, però això no lleva la importància de la seva missió humanitària».

Les trinitàries varen iniciar la seva tasca a Perú l'any 1957. S'establiren a la població d'Ancón, situada en una zona costanera i benestant. Fou a partir de l'any 68, amb el Concili del Vaticà II, que les trinitàries mallorquines s'endinsen cap a l'interior del país amb una mirada destinada, cada vegada més, envers la gent, l'escolarització dels més necessitats i inicien projectes de caràcter social, de nutrició o de salut. Una nova passa en la seva expansió per Sud-amèrica es fa l'any 1992, quan comencen a desenvolupar la seva tasca també a Bolívia. El llibre de Pere Fullana fa una mirada a aquests 50 anys de feina de manera acadèmica i interpretativa. Per fer-ho s'ha servit de la documentació interna dels centres i també de testimonis.

A la presentació del llibre, a càrrec de Joan Darder, assistiren Maria Antònia Munar, Dolça Mulet i Miquel Nadal, del Consell, i el president editor del Grup Serra, Pere A. Serra, entre d'altres. L'exposició, que es podrà veure fins al 5 de maig, ha estat confeccionada també en una versió castellana i serà exportada a Madrid, a Andalusia i als centres que les trinitàries tenen a Perú i a Bolívia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.