nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

El Consell actualitza el catàleg de les torres fortificades de Mallorca

Juan González de Chaves i Lucía Garau han estat els autors del treball

El conseller insular de Medi Ambient, Miquel Àngel Borràs, va presentar ahir amb la documentalista Lucía Garau i l'arquitecte Juan González de Chaves un estudi actualitzat sobre les torres fortificades de l'illa de Mallorca que té com a finalitat l'elaboració d'un catàleg informatitzat d'aquest tipus de constuccions ubicades en els més de 500 quilòmetres de costa que té l'illa. Prenent com a base del treball el llibre Fortificaciones costeras de Mallorca que va fer el mateix González al 1986, el «nou» estudi recull de manera ordenada la documentació existent relativa a les fortificacions de l'illa procedent de diversos àmbits a fi d'elaborar una base de dades oberta a noves actualitzacions. Es preveu que aquesta base de dades es pengi a la web del Consell entre finals de juny i principis de juliol perquè tant investigadors com aficionats puguin consultar gratuïtament aquesta informació.

La documentalista Lucía Garau explicà que actualment estan catalogades un total de 88 fortificacions d'entre les quals entre 30 i 40 han desaparegut. És per això que l'estudi aplega les fitxes de 57 torres de defensa. Cada una d'elles conté tot tipus de dades descriptives, (nom amb el qual es coneix, ubicació, propietat, grau de conservació, relació històrica...) com també el plànol de la torre i les fonts bibliogràfiques existents sobre cada construcció en concret, entre d'altres informacions. «L'estat físic de les torres ha anat evolucionat en general a pitjor i d'alguna manera el nostre estudi vol ser una cridada d'atenció sobre l'estat de les fortificacions perquè representen un passat gloriós i hermós de Mallorca», digué González, que també posà de manifest que l'illa de Mallorca és «l'única que desenvolupà un pla defensiu conjunt i homogeni al llarg de tota la costa».

L'elaboració del catàleg ha requerit la investigació de les fonts d'informació existents, la recollida de documentació textual i gràfica, l'actualització de dades, que procedeixen un 80% dels treballs d'investigació de Chaves i finalment el disseny de la base de dades. Per la seva banda, Borràs destacà la «utilitat» del recull d'informació amb vista a tot tipus de consultes i anuncià que en els darrers temps el Consell ha restaurat la torre de Dragonera i la torre d'Illetes i es preveu en el futur arreglar la torre des Cap Vermell de Capdepera, a petició del consistori gabellí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.