algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
16°

Mostres de teixits maies huipiles es poden veure a l'Illa per primer cop

La Fundació Sophia acull la col·lecció de l'Ixchel de Guatemala

G.ALOMAR. Palma.
Els huipiles, teixits tradicionals maies, poden veure's per primera vegada a Mallorca a la Fundació Sophia del carrer de Jaume Ferrer, en una col·lecció de rèpliques en miniatura procedent del Museu Ixchel de Guatemala que podrà visitar-se fins dia 19 de 18 a 22 hores. Es tracta d'una sèrie de 112 rèpliques d'huipiles d'ús diari i cerimonial de 82 comunitats indígenes de l'altiplà guatemalenc, els usuaris de les qual pertanyen a tretze grups lingüístics del país centreamericà.

L'ambaixador de Guatemala, Roberto Gereda, i la comissària de l'exposició, Olga Arriola de Geng, al costat del president de la Fundació Sophia, Jean Francis J. Vilar, van inaugurar la mostra en una primícia a nivell estatal.

Motius geomètrics, florals i animals en vius colors, elaborats en telers originals de cintura en un o dos mesos, en còpies de quaderns de tallats, representen les diferents varietats d'uns abillaments que si bé es deuen a una cultura mil·lenària, van assolir la seva major difusió i diversitat entre els segles XVIII i XX. Tanmateix, va indicar Olga Arriola, ara es troben en via de desaparició, ja que des de la repressió política dels anys 70, per raons d'identificació, van deixar d'usar-se i en l'actualitat la demanda turística ha determinat la còpia entre aquests dissenys basats en brodats de vius colors. La mostra ja ha viatjat a Estats Units, Mèxic i Japó, entre d'altres països.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.