cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
21°

Una polèmica excavació enceta la «piramidemania» a Bòsnia

És possible que un turó amagui la construcció

Piràmide o trampa publicitària? Els arqueòlegs no es posen d'acord, però els habitants de Visoko creuen que davall d'una muntanya propera al poble hi ha una piràmide i ja estan obtenint beneficis econòmics per això. Visoko està en apogeu, gràcies a una controvertida excavació que intenta provar que davall el turó de Visocica hi ha una piràmide construïda fa 12.000 anys pels antecessors dels il·lirians, els primers pobladors dels Balcans.

Molts arqueòlegs es mostren escèptics, però Semir Osmanagic, home de negocis que està darrere de l'excavació, està convençut que pot provar-ho. «La idea de les piràmides a Europa i particularment a Bòsnia pot semblar increïble, però estam convençuts que tindrem èxit», va dir Osmanagic.

Des que va començar l'excavació per l'abril, els turistes acudeixen a veure el cim de la muntanya de Visoko, a 30 quilòmetres al nord de Sarajevo, fent l'ascens amb cotxe, moto o en carretes de cavalls.

Sol i lluna
Osmanagic anomena les dues muntanyes que formen un pont a la vall de Visoko, les Pirámides del Sol i la Lluna, que batejà després de la seva visita a Amèrica Central. Al turó més petit el va anomenar la Piràmide del Drac. «El turó de Visocica té tres costats gairebé perfectament triangulars, orientats cap als punts cardinals», va explicar. L'any passat, durant una excavació a la base de la muntanya, els geòlegs van dir que havien trobat lloses polides de pedra gres, que podrien formar part del terra de la piràmide. En la segona setmana van trobar blocs de pedra que Osmanagic va identificar com els murs de la construcció.

Grècia i Egipte enviaran experts a Bòsnia en els pròxims mesos però a Visoko estan preocupats perquè es podrien destruir les restes del poble.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.