X.RIUTORT.Palma.
Josep Lluís Aguiló (Portocristo, 1967) va rebre ahir el Premi de la Crítica Espanyola de Poesia pel seu poemari Monstres, que el guardonà també amb el Premi Ciutat de Palma 2004. Un llibre on desfilen monstres de totes les èpoques, des de les criatures mitològiques fins als terrors més actuals. Just en conèixer que havia rebut el premi i amb la il·lusió i satisfacció pel prestigi que li aporta, va atendre les qüestions d'aquest rotatiu.
-Què és un monstre per a vós?
-És un èsser extrem allunyat d'allò normal, que trasbalsa. Són la suma de les nostres pors, la seva encarnació.
-Quins són els pitjors monstres?
-Els pitjors són els que pensen tenir la raó sempre, els que maltracten la dona perquè diuen que és seva, qui diu que tot val, que tot és permès.
-On queden els monstres més tradicionals?
-Els monstres més típics, com Frankenstein, són entranyables. Si aquests poguessin veure el que s'ha fet el darrer segle s'espantarien.
-I els escriptors són també monstres?
-No, els escriptors són gent molt normal.
-I a la literatura quins són els maleïts?
-Els maleïts no són els Rimbaud ni els Lautrémont, aquests ara són molt reconeguts, d'oblidats i marginals no en tenen res. Ara els maleïts són els que no es varen atrevir a innovar, i per això han estat oblidats.
-Quines han estat les vostres influències literàries?
-No hi ha cap llibre que hagi llegit que no m'hagi influït. T'influencia més la vida, el que vius, el que imagines i el que desitges. Les experiències viscudes o imaginades fan la nostra biblioteca secreta, interior. Som biblioteques caminants.
-Què aporta la vostra literatura?
-Vull donar punts de vista nous i temes interessants per captivar el lector. S'ha de divertir sempre. Un bon llibre t'ha de canviar la vida.
-Per què escriviu?
-Jo escric per la urgència de crear el poema. Quan la poesia et ve a cercar, t'has de centrar i resoldre el poema, allò que se t'ha insinuat. A la literatura, com em varen ensenyar Miquel Àngel Riera i altres poetes manacorins, no es pot anar de bromes. No és una afició de cap de setmana, s'ha d'escriure per crear bons llibres.