cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 18°
18°

«Herois i déus» arriba a la Caixa per descobrir el teatre d'ombres i de titelles

Aplega un conjunt de titelles, figures, vestits i elements relacionats amb aquesta art

103058
Aquestes són dues de les màscares que es podran veure a la Fundació la Caixa.
A partir de demà, una nova mostra s'incorporarà a l'espai expositiu de la Fundació la Caixa de Palma. Es tracta d'Herois i déus. El teatre d'ombres i de titelles a la Xina, que aplega un conjunt de teresetes, figures, vestits i tota mena d'elements relacionats amb el teatre d'ombres, procedents de la col·lecció Kwok On, una de les més importants del món d'art popular asiàtica, cedida a la Fundaçao Oriente de Lisboa per l'estudiós Jacques Pimpaneau. Són figures d'herois i déus, monstres i animals mítics emprats en les representacions de teatre d'ombres a la Xina.

La fascinació que sent l'humà per les ombres tal volta hagi estat explicada per antropòlegs com James Georges Frazer, que estudià els costums i el folklore dels pobles primitius, on s'establia una relació directa entre l'ombra, el reflex i l'ànima.

Els orígens del teatre d'ombres i titelles a la Xina es remunten al segle VIII, abans de l'aparició del teatre d'actors. Des de llavors, ha tingut una doble funció, religiosa i d'entreteniment. Les representacions eren part de les cerimònies com una ofrena a la divinitat o com un acte d'exorcisme. Tanmateix, els espectacles també es podien celebrar en cases de te amb motiu de qualque banquet de casament, naixement o aniversari. Constituïen, en definitiva, un element de relació social, d'aprenentatge i de transmissió dels mites de la comunitat, que s'ha mantingut viu en algunes zones rurals.

En l'exposició, que estarà obert fins dia 28 de maig, s'hi podran veure teresetes de fil, de tija o de guant, realistes o fantàstiques, molt elaborades; teresetes de foc, emprades en espectacles de pirotècnia; i teresetes d'aigua, amb una base que sura i mogudes amb perxes. Instruments musicals, elements de l'escenografia i representacions dels déus dels titellaires també acompanyaran aquesta mostra, en la qual es realitzaran visites comentades i tallers, com també visites dinamitzades i per a famílies.

A més, es podrà comprovar que en aquestes figures, els brodats dels vestits i els dibuixos de la cara hi simbolitzen un llenguatge molt elaborat i expressiu. Les siluetes del teatre d'ombres sorprenen els occidentals per la delicadesa del tall i l'esclat de color, que s'aconsegueix enganxant retalls de roba o de pergamí a les parts buides.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.