cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
20°

Madrid dóna 1,2 milions d'euros per restaurar la Llonja de Sagrera

El Govern balear aportarà la meitat del pressupost de l'obra

M. DÍAZ.Palma
Els ministeris de Cultura i de Foment destinaran 1.207.133,20 euros a la rehabilitació de la Llonja. Amb aquest acord, pres per la Comissió Mixta formada per ambdues entitats, es desbloqueja una petició feta per la Comunitat Autònoma a Madrid el 1997, any en el qual des de Balears es va sol·licitar l'elaboració del projecte de restauració. La partida anunciada ahir pel Govern central, amb càrrec a l'1 per cent cultural, és la meitat del pressupost de l'obra, que durant aquests anys s'ha anat actualitzant fins a assolir els 2.414.2666,40 euros. El Govern balear n'aportarà l'altre 50 %.

Tres ministres han passat per Mallorca prometent satisfer aquesta vella reivindicació, Esperanza Aguirre, Pilar del Castillo i Carmen Calvo. Ha estat aquesta última qui, finalment, ha aconseguit el finançament per a un projecte que, malgrat comptar amb tots els requisits necessaris per entrar a la bossa de l'1 per cent cultural, no aconseguia els diners.

Catalina Sureda, directora general de Cultura del Govern, va manifestar la seva «gran alegria» per la notícia ja que, des de l'inici de la present legislatura, aconseguir l'ajuda de Madrid per rehabilitar l'edifici gòtic dissenyat per Sagrera era «una prioritat» per a la Conselleria. Tant ella com el conseller Francesc Fiol ho havien plantejat reiteradament a Carmen Calvo i a Julián Martínez, director general de Belles Arts. «Sabíem que alguna cosa s'estava movent», va apuntar Sureda, «perquè contínuament ens estaven demanant documentació que els enviàvem rapidament; l'últim va ser el permís de la Comissió de Patrimoni, aprovat per unanimitat».

Però, a principis d'any, quan es van publicar els pressuposts de l'Estat, a la Conselleria de Cultura ens «vam espantar» perquè no hi havia cap partida específica per a la Llonja. L'expedient va anar passant pels ministeris de Foment i d'Habitatge fins que «a Cultura ens van dir que l'anaven a rescatar». I així ha estat.

Entre les 48 actuacions aprovades per valor de 22,2 milions d'euros es trobava la rehabilitació de la Llonja i el milió d'euros llarg que es donarà «per conveni plurianual». Segons l'esmentat comunicat, el 2006, Madrid pagarà 300.000 euros; el 2007, 600.000 i, el 2008, 307.133,20 euros. La resta ho posarà Balears. «Tots farem un esforç», va dir Catalina Sureda.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.