cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
20°

Barcelona Duet de Guitarra triomfa a Moscou amb «La rapsòdia andalusa»

El mallorquí Joan Benejam és un dels guitarristes responsables de l'estrena mundial

104428
Els integrants de Barcelona Duet de Guitarra: Xènia Axelroud i el mallorquí Joan Benejam.

X.RIUTORT.Palma.
Barcelona Duet de Guitarra, integrat pel mallorquí Joan Benejam i Xènia Axelroud, triomfa a Moscou amb La rapsòdia andalusa de Quintín Esquembre. Unes 2.000 persones ompliren la Sala Txaicovsky, l'auditòrium més important de la capital russa, i s'exhauriren les entrades dies abans del concert del passat 9 de març.

L'ocasió ho mereixia: el duet de guitarra, juntament amb l'Orquestra Nacional de Rússia, estrenava mundialment La Rapsòdia andalusa per a dues guitarres i orquestra del compositor del País Valencià Quintín Esquembre (1885-1965). Els russos, alhora que apreciaren el concert per a dues guitarres, quedaren sorpresos que encara no s'hagués estrenat aquesta fita de la història de la guitarra espanyola.

Al programa també varen incloure dues obres de Federico Moreno Torroba (1891-1982): les Set Portes de Madrid i els Tres Nocturns(1891-1982), ambdues per a orquestra i dues guitarres, mai no estrenades a Rússia.

Barcelona Duet de Guitarra tornà a oferir un concert a la mateixa sala el dia 10 de març, encara que aquesta vegada sense orquestra, tocant obres de Feliu Gasull i Astor Piazzola.

Actualment projecten estrenar a Mallorca i València La rapsòdia andalusa, fet que suposaria l'estrena a l'Estat.

Després de Rússia tornen a l'illa de Mallorca amb dos concerts: avui actuen a Sa Màniga a Cala Millor i el 18, a Pollença, recuperant transcripcions per a guitarra de Miquel Llobet, Emili Pujol i Francesc Tàrrega d'obres dels compositors Falla i Granados.

Segons Joan Benejam, «es tracta de versions molt especials per a guitarra d'obres que no estaven fetes per a aquest instrument, però sí pensades des del mateix esperit musical. Són peces d'una època on hi hagué un ressorgiment de la guitarra».

Els integrants de Barcelona Duet de Guitarra han estat guardonats en concursos nacionals i internacionals, entre els quals destaca el Primer Premi en eConcurs de Música de Cambra Luys de Milà (València), Baltimore Music Club Competition (EUA), Concurs Bartomeu Calatayud (Palma de Mallorca), All-Russian Concurs per a Joves Intèrprets (Rússia).

Un dels seus projectes més destacats és la transcripció deConcerto de Falla per a dues guitarres que fou estrenat el maig del 2003 amb els solistes de l'Orquestra Simfònica d'Albacete sota la direcció de José Rafael Pasqual Vilaplana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.