muy nuboso
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

El Consell aprova les bases de la segona edició dels premis Mallorca

Els guardons del 2006 de creació literària repartiran 80.000 euros


Els premis Mallorca 2006 de Creació Literària continuaran sent els més ben dotats en llengua catalana. Ahir, al ple del Consell de Mallorca, s'aprovaren les bases de la segona edició d'aquest concurs de narrativa, que conservarà la quantitat de 70.000 euros per al guanyador en la modalitat de narrativa i 10.000 en la de poesia.

Els escriptors que vulguin participar en aquest certamen, siguin d'on siguin, amb l'únic requisit de ser en «correcte català» (diuen expressament les bases), hauran de presentar al Registre del Consell les còpies del text abans del proper 30 de maig i, per guardar l'anonimat de l'autoria de les obres, s'hauran de signar amb pseudònim, fet que sembla garantir una mica més la imparcialitat del judici. Els texts de narrativa han de tenir una extensió d'entre 150 i 300 línies i els de poesia no menys de tres-cents versos.

Cal recordar que l'any passat va quedar desert el premi de narrativa mentre que l'eivissenc instal·lat a València Manel Marí, amb només 29 anys, es convertí en el primer guardonat de la història dels premis Mallorca, ja que s'endugué el premi de la modalitat de poesia amb No pas jo.

El jurat de cadascun dels dos premis estarà format per cinc membres de reconegut prestigi dins l'àmbit de la cultura de parla catalana designats pel Consell Executiu del Consell, el qual n'ha de designar un com a president, que tindrà vot de qualitat en cas d'empat reiterat. La composició dels jurats, encara per decidir, s'ha de fer pública abans d'acabar el termini de presentació de les obres.

La decisió del jurat dels premis Mallorca té com a termini el 31 de desembre de 2006 per fer-se públic, però es preveu que no trigaran tant. La cerimònia del lliurament de guardons podria tornar-se a celebrar el mes de setembre, durant els actes programats per a la Diada de Mallorca.

La presidenta del Consell, Maria Antonia Munar, que va veure com el ple aprovava amb unanimitat la convocatòria d'aquest concurs literari, va destacar ahir tant el fet de tractar-se dels «premis literaris amb la dotació econòmica més elevada» de tots els que es convoquen en llengua catalana com de l'«acceptació d'un certamen que l'any passat s'inaugurà amb una magnífica participació», ja que s'hi presentaren 104 obres en total, 55 d'elles en poesia.

Munar comunicà ahir al ple que «el Consell Executiu tindrà molta cura a l'hora de designar els membres del jurat». Cal recordar que els guanyadors dels premis Mallorca poden negociar pel seu compte la publicació de la seva obra i els drets d'autor, i que el Consell es reserva el dret de promoure l'edició de les obres finalistes durant els sis mesos següents al del lliurament dels premis.

També s'ha de tenir en compte que l'any passat, amb els diners de superàvit per haver quedat desert el premi de narrativa, el Consell va encetar una campanya per fomentar la lectura en català lliurant 2.500 bons de vint euros cadascun perquè els joves de Mallorca d'entre 16 i 18 anys poguessin adquirir llibres en català durant el Nadal passat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.