muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

«L'obra contraposa la valentia davant l'apatia de la societat catalana actual»

El barceloní Jordi Cabré i Trias guanyà el Llorenç Villalonga amb «El virus de la tristesa»

JOANA NICOLAU.Palma.
El barceloní Jordi Cabré i Trias (Barcelona, 1974) guanyà el premi Llorenç Villalonga de novel·la en català per El virus de la tristesa.

Cabré, finalista del premi Sant Jordi el 2003 amb Rubik a les palpentes, ha guanyat aquest guardó amb la seva quarta novel·la. Una novel·la marítima, històrica i política que s'ambienta en els anys cinquanta.

Per l'autor, es tracta de «la més arriscada de les seves obres» fins al moment, ja que hi inclou tant institucions com personatges reals. Francisco Franco i Josep Pla són alguns dels històrics que surten ressenyats al volum, que articula la trama a partir d'un complot en alta mar per evitar que eGeneralísimo arribàs a acords amb els Estats Units perquè reconeguessin el seu règim.

A través de tres generacions, amb flashbacks continus entre aquells moments i l'actualitat, Cabré planteja «la contraposició entre la valentia d'un grup d'homes dels anys cinquanta i l'apatia i manca d'ètica de la societat catalana actual».

L'escriptor, autor d'obres com La postal de Krypton i La pregària del diable, posà en relleu que «aquesta novel·la no té res a veure amb les anteriors» i destacà que l'únic nexe d'unió és que també «planteja una reflexió sobre la identitat individual o col·lectiva». Per Cabré, molt satisfet, l'obra és «entretinguda, més ètica que les anteriors, força trepidant i amb l'afegit de la mar». L'autor volgué desenvolupar el complot en alta mar «perquè no hi regeixen les mateixes normes que a la terra» i perquè «a alta mar, tu ets la teva pròpia norma i llei».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.