nubes dispersas
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
23°

El TC admet el recurs de Castella i Lleó dels papers de Salamanca

Cultura continuarà endavant amb el trasllat a Catalunya dels lligalls

El ple del Tribunal Constitucional acordava l'admissió a tràmit del recurs presentat per la Junta de Castella-Lleó contra el trasllat de l'Arxiu de la Guerra Civil a Catalunya i obre un període de quinze dies per analitzar la sol·licitud de suspensió cautelar de la mobilització de documents. El Ministeri de Cultura anunciava que, malgrat aquesta passa, «es complirà la llei», es continuarà endavant amb el trasllat dels papers i que hi presentarà al·legacions.

La Junta de Castella-Lleó va interposar el recurs davant del Tribunal Constitucional el 12 de desembre passat i va sol·licitar la suspensió cautelar de l'execució material de la restitució fins que s'emetés una sentència.

El Govern autonòmic argumenta que hi ha una vulneració «flagrant i clara» de la Constitució espanyola, ja que sota el seu punt de vista, l'Estat, amb atribucions exclusives en la protecció del patrimoni, es converteix, amb la sortida dels documents, «en espoliador en ple segle XXI».

El TC va admetre el recurs a tràmit en una providència datada el 17 de gener. A més, facilitava al Congrés dels Diputats, al Senat i al Govern la demanda i els documents presentats per la Junta perquè en el termini de quinze dies realitzin les al·legacions que estimin convenients. Quant a la suspensió cautelar del trasllat, l'Alt Tribunal demanava escoltar primer les parts implicades.

Davant d'aquesta nova passa en el procés, la consellera de Cultura de la Junta de Castella-Lleó, Silvia Clemente, es mostrava esperançada que el Constitucional apliqui la mesura de suspensió cautelar i paralitzi la sortida de 8.500 documents més que afecten particulars i que estan més mal regulats per llei. Segons va dir, en el cas que sortissin també de l'Arxiu, aquest quedaria «molt afectat». Això no obstant, en declaracions a una ràdio, lamentava que la decisió d'admetre a tràmit el recurs, que es va prendre dia 17, no es comunicàs a la Junta fins ahir, un dia després que sortissin els papers de l'Arxiu.

El Ministeri de Cultura, per la seva part, va anunciar que «es complirà la llei» i que el trasllat dels documents continuarà endavant. Cultura va avançar que no donaran cap data concreta sobre la sortida dels papers des de Madrid a Catalunya «per motius de seguretat». Això no obstant, la Generalitat apostava dijous per dilluns com a data més probable per a l'arribada dels lligalls.

En aquest context, el president d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, va mostrar el seu respecte per la decisió del Constitucional. «El TC fa el que considera més adequat en cada moment i, agradi o no als qui tenen enyorança per un període superat per la història, és un procés irreversible», va assegurar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.