algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Salamanca anuncia un dispositiu per impedir la partida dels papers

Cultura no fa marxa enrere i diu que avui s'endurà els documents

L'Ajuntament de Salamanca (PP) donà l'ordre a la Policia Municipal perquè no es permeti avui la càrrega i descàrrega dels papers de l'Arxiu General de la Guerra Civil amb destinació a Catalunya.

L'Ajuntament interposà ahir un recurs contenciós administratiu contra l'ordre del Ministeri de Cultura, que fou rebutjat. Al tancament d'aquesta edició estava prevista la presentació d'un altre recurs.

Mentrestant, els documents que reclama Catalunya ja estan disposats en caixes, perquè avui surtin en dues furgonetes des de Salamanca cap a Madrid. El Ministeri assegurà ahir que manté el seu dispositiu per traslladar-los amb la intenció que es faci «amb llum, taquígrafs, legitimitat i absoluta tranquil·litat».

Al final no seran 507 les caixes amb documents que sortiran cap a Catalunya, sinó 500, ja que n'hi ha set amb continguts que no s'ajusten als requisits establerts a la llei. Es tracta de documentació dels jutjats d'instrucció d'Igualada i Vilafranca del Penedès, dos expedients de la Direcció General de Presons i un expedient de correspondència d'Albert Carsi Lacasa.

El retorn a Catalunya dels anomenats papers de Salamanca posa fi a prop d'un quart de segle de reclamacions des d'aquesta comunitat i a un procés iniciat fa quasi dos anys, quan el Congrés instà el Govern a cercar una solució a aquest llarg contenciós.

Les primeres reclamacions per al retorn dels documents confiscats a la Generalitat i que formen part de l'Arxiu de Salamanca començaren en els anys vuitanta. El 1995 el Govern socialista n'acordà el retorn a Catalunya, una decisió que no arribà a executar-se i originà una polèmica que s'ha mantingut des de llavors.

A les caixes que es traslladaran s'inclouen, entre d'altres documents, lligalls relacionats amb l'Estatut d'Autonomia de Catalunya... a més de papers de les Milícies Antifeixistes de Catalunya, targetes electorals, cartilles i carnets que foren emesos per la Generalitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.