muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

L'OCB convoca a una cercavila alternativa per l'inici de Sant Sebastià

Critiquen Cort per haver canviat la tradicional per una amb personatges de Walt Disney

60244
Imatge d'arxiu de la tradicional cercavila que donava inici a les festes de Sant Sebastià de Palma.

JOANA NICOLAU.Palma.
L'Obra Cultural Balear (OCB), juntament amb entitats ciutadanes i de la cultura popular, convoquen una cercavila alternativa a la proposada per Cort per donar el sus a les festes de Sant Sebastià. La cita serà dissabte a les 11.00 hores i transcorrerà entre la font de la Rambla i l'estàtua de Jaume I.

Al final del recorregut es llegirà un manifest sota el lema Sí a la cultura popular, en protesta per la supressió del caràcter tradicional i arrelat a la terra d'aquesta desfilada.

La decisió de la regidoria de Participació Ciutadana de substituir els gegants, capgrossos, bestiari, dimonis, xeremiers, balladors... per personatges de Walt Disney i altres icones infantils de la televisió ha motivat fortes crítiques i malestar entre entitats vinculades amb la cultura popular. Ahir, tant Miquel Ferratjans, de Sa Granera, com Aina Fuster, de l'Escola de Ball de Bot del Rafal Vell, coincidiren a assenyalar que aquesta cercavila prèvia a la lectura del pregó de Sant Sebastià era «l'acte de cultura popular més significatiu i multitudinari de l'any a Palma». Entre sis-centes i un miler de persones hi participaven cada any, i cada pic era més nombrós el públic que assistia a veure'l passar.

Antoni Roig, de Defesta, fou el més crític envers Cort. Roig reclamà que les festes són manifestacions culturals i que no han de dependre de la regidoria de Participació, sinó de Cultura, i recalcà el caràcter mediterrani de Palma recordant que «vulgui o no vulgui la regidora Frau, aquí es mengen sobrassades i ensaïmades, agradi o no agradi».

En representació de l'OCB, Tomeu Martí criticà la «retallada brutal a la cultura popular i donà total suport a les institucions». Per l'OCB, «durant els darrers anys s'ha viscut un continu retrocés i marginació de la cultura popular per part de Cort...». Així mateix considera que actuacions com aquestes fan que moltes persones puguin sentir-se «marginades i desprotegides pel govern de la ciutat».

Des de l'Ajuntament, la regidora María José Frau tractà de rebatre les crítiques de l'OCB i les entitats ciutadanes esmentant que cada un dels grups participants en la desfilada tendrà el seu lloc en algun acte concret durant les festes. D'aquesta manera, s'ha previst una diada de gegants i xeremiers per dia 28, una de ball de bot... a més del tradicional correfoc.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.