algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.88°

«El poeta ha d'assumir el seu paper de denúncia social de tant en tant»

Gabriel Florit reuneix en una antologia poètica la seva millor obra

NURIA ABAD.Palma.
Si la poesia és paraula que mou l'home, la poesia de Gabriel Florit (Sineu, 1944) és una veu que irradia la seva responsabilitat com a autor, el seu compromís amb la realitat. L'editorial Calambur acaba de publicar Barlovento/A sobrevent, una antologia poètica bilingüe que reuneix els versos més significatius de la seva trajectòria literària.

-«Barlovento/ A sobrevent» és un mostrari de la vostra obra...
-Recull una selecció de la poesia que he creat en 50 anys. Perquè a publicar vaig començar-hi tard, fa vint-i-cinc anys, però ja feia anys que escrivia.

-Qui s'ha encarregat de la selecció?
-Jo, cosa que vol dir que el percentatge de possibilitats que no hagi elegit el que la crítica creu que és bo és considerable.

-I la traducció és de Sebastià Bennasar.
-Sí, ha fet un gran treball.
-Sobretot considerant la dificultat que comporta el llenguatge que utilitzau, tan lligat a la terra.
-Efectivament. Jo escric en el català de Sineu i no m'esforç per estandarditzar-lo. Faig ús de les particularitats conscientment i aquests viratges són difícils de traduir.

-Més enllà del llenguatge, hi ha premeditació en la vostra poesia?
-No m'he proposat mai escriure un poema sobre cap cosa o sobre algú. Són les circumstàncies, les vivències, les persones, les que em duen els poemes. És la poesia la que ve a Biel i no Biel qui va a la recerca de la poesia.

-Vós col·laborau en molts de certàmens literaris com a jurat, un bon lloc per observar el pols poètic en les noves generacions.
-I també per donar compte del bon moment que vivim ara mateix.

-Com veis els premis Mallorca?
-Així com el jurat de novel·la va tenir problemes per trobar una obra consistent, per la qual cosa va quedar desert; el jurat de poesia va rebre una dotzena d'obres de factura extremadament interesant.

-Al final us vàreu decantar pel poemari «No pas jo» de l'eivissenc Manel Marí.
-És un poeta jove i innovador.

-I reivindicatiu, com vós.
-Clar... Si surts al carrer i respires un poc, el que t'arriben són putades. S'estan carregant el país, tant a nivell físic com pel que fa a la llengua i als costums. Això fa que la meva posició sigui de resistència davant la colonització.

-És el camí més difícil.
-El poeta ha d'assumir el seu paper de denúncia de tant en tant.

-Per acabar, parlem de promoció exterior.
-És una bona notícia que a Barcelona o a València sàpiguen què és el que feim a Balears. Donar a conèixer la nostra manera de ser i de pensar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.