cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 18°
21°

«'La Faula' reuneix tots els ingredients d'una autèntica novel·la de cavalleria»

Francisco Ferrero oferí una conferència convidat pel Club Ultima Hora

P.G.Palma.
Un nombrós públic omplí ahir vespre la sala d'actes del Gran Hotel de Palma, seu de la Fundació la Caixa, on tingué lloc l'esperada conferència del director de l'Institut Cervantes de Brussel·les, Francisco Ferrero, sobre els Llibres de cavalleria. De 'La Faula' de Guillem de Torroella al 'Quixot'. En el decurs de la seva exemplar intervenció, l'expert valencià arribà a afirmar que l'obra mallorquina «reuneix tots els ingredients d'una autèntica novel·la de cavalleria» i que, tot i les diferències de temps i de llengua, «com El Quixot, La Faula és un text en el qual l'autor reflecteix un mon totalment inventat».

Per arribar en aquesta conclusió, Ferrero -presentat amb anterioritat pel president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila- desgranà en el seu parlament els diferents aspectes que s'associen amb aquest gènere literari. Començant pel cavall, que qualificà d'«element fonamental d'aquests llibres», per continuar amb l'heroi, la donzella i les fades... tots representats en els versos de Torroella, com s'encarregà de constatar l'estudiós.

Segons assenyalà Ferrero, els llibres de cavalleria servien als autors com a fórmula d'evasió basada en les narracions bíbliques, homèriques i angleses, com el cicle del rei Artús i els cavallers de la Taula Rodona. De fet, el professor assegurà que «la novel·la de cavalleria no és un gènere pur, sinó el resultat d'una acumulació d'elements que barregen llegenda i història», de la qual també es dóna compte en La Faula, «un llibre que reflecteix els amplis coneixements i la cultura de l'autor».

En aquest sentit, Ferrero assenyalà que a Mallorca aquest tipus d'obres representa una «mescla d'allò fabulós amb allò quotidià» per explicar una història fantàstica des del primer vers: «Un fet vos vull contar que em succeí encara no fa gaire». Així, Ferrero destacà que La Faula combina elements fantasiosos amb notes autobiogràfiques de l'escriptor, que s'inspira en allò que coneix de prop però que també deixa reflectida «en el seu lèxic i en la seva rica simbologia» una extensa coneixença de les obres més diverses.

Així mateix, a partir de dades generals, Ferrero explicà que el triomf de les novel·les de cavalleria en el segle XVI es degué «a un interès editorial», i que el seu declivi, durant el segle XVII, «només respongué a la manca d'interès que aquest gènere deixà de tenir per al públic».

Entre els nombrosos assistents s'hi podien veure la comissària d'Afers Exteriors de la Unió Europea, Benita Ferrero; el conseller de Cultura del Govern, Francesc Fiol, i la seva homònima al Consell, Dolça Mulet; el batle de Sóller, Carles Simarro, i Joan Albertí, primer edil de Fornalutx; el regidor de Cultura de Cort, Rogelio Araújo; i Joan Nadal, responsable de la reedició de La Faula, entre altres. En representació del Grup Serra hi assistiren el presidenteditor, Pere A. Serra; Sebastià Ginart, Margalida Magraner, Carme Serra i Paula Serra.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.