Cada any, en arribar Nadal, grans i petits s'afanyen a preparar ca seva per celebrar-hi les festes en família, i de manera tradicional el betlem n'és el protagonista. Les famílies solen començar per adquirir les figures del pessebre i els tres màgics d'Orient, però és habitual que vagin ampliant any rere any la seva particular reproducció del naixement. És per aquest motiu que, des de fa molts d'anys, poc abans del pont de la Constitució, s'instal·len a la plaça Major de Palma una desena de paradetes, dedicades just a la venda de pastorets i d'accessoris per a l'elaboració de betlems.
Les figuretes, d'una mida que oscil·la entre els vuit i els vint-i-un centímetres, poden ser de fang, de fang entelat, d'un marbre especial, de resina o de plàstic, i els preus varien segons la grandària, el material i els detalls que ofereixin les peces.
Cayetano González és un dels firaires que va cada any a la plaça Major per vendre-hi figuretes i la resta d'accessoris per a betlems. Segons explicà a Diari de Balears, la seva paradeta hi és present des de fa més de 45 anys, tot i que molt abans era el seu pare qui duia el negoci. «El meu pare va ser el primer que va fer arribar a Mallorca les figuretes de fang entelat. Abans tan sols n'hi havia de mallorquines -sovint pintades amb Titanlux i anomenades 'brillants'- i de plàstic», explicà.
Cayetano, a qui l'experiència ha convertit en tot un expert, assegura «que les creacions millors es troben a Palma, però també en pobles com Muro, Sineu, Porreres, o Lloseta». Així mateix, comentà que en proveeix els encarregats de preparar aquests naixements i explicà que són les peces mòbils aquelles que els interessats cerquen amb més insistència. «Tenim pastors que serren, pastores que donen de menjar als indiots, pastors entrecavant, altres de terrissers o que esculpeixen, o Sant Josep fent de fuster», afegí.
Per a l'any vinent, Cayetano té «en projecte» dur a Mallorca «caganers amb cares de polítics i de famosos», com des de fa anys és tradició a Catalunya. Tanmateix, enguany ja disposa de caganers de fang i de plàstic «de tipus hebreu i també amb barratina», a més de diferents classes de pixaners.
A més de les figuretes, el seu lloc de venda és un autèntic mercat d'accessoris, amb infinitat de reproduccions de paradetes de mercats i moltíssimes alternatives per al sòl dels betlems. Ven per exemple molsa importada d'Holanda, serradís de colors, suros, plaques de fusta i molsa marina, a més de cartells que imiten un cel estrellat o un rerefons de mercat musulmà.
També Maria Antònia Aguiló ven pastorets a la plaça Major. Ella representa la tercera generació d'un negoci que començà la seva padrina, i que després heretà el seu pare, que en aquests moments du la paradeta amb l'ajuda de Maria Antònia. Segons explicà, «el que més despatxam són les figures de marmolina, ja que tenen un aspecte real i el seu preu és assequible, com també el dels pastors de plàstic».