algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
21°

«A l'exposició es podran veure fins a 134 elements relacionats amb Cela»

Tomás Cavanna Bennet ultima a Palma la mostra sobre el Nobel

TONI LIMONGI. Palma.
El director de la Fundació Camilo José Cela, Tomás Cavanna Benet, va viatjar aquests dies a Palma per ultimar els preparatius de l'exposició sobre l'escriptor que es podrà veure al Centre de Cultura Sa Nostra a partir del 23 de febrer. La mostra, sobre la faceta literària i humana del premi Nobel, és una col·laboració entre la Fundació Camilo José Cela, el Govern balear i la citada entitat bancària.

-Quins continguts oferirà l'exposició?
-En total, 134 elements relacionats amb l'escriptor. S'hi podran veure manuscrits, objectes especials, pintures, primeres edicions, la motxilla que va emprar l'escriptor per al seu cèlebre Viaje a la Alcarria, la seva col·lecció de botelles firmades per Dos Passos, Hemingway o Josep Pla, cartes a personatges, mobles, etc.

-Quin és l'objectiu de la mostra?
-Oferir una mirada completa sobre la figura de l'escriptor i proporcionar les claus per comprendre qui va ser el guanyador del Nobel i com es va forjar la seva trajectòria, però també qui va ser l'home i el promotor cultural. Sens dubte, el que romandrà és la seva obra, però s'ha de tenir en compte la intensíssima activitat cultural del literat. Cela va escriure 75.000 cartes a 9.500 persones diferents. Precisament ara enllestim l'edició de les epístoles que va realitzar Cela als escriptors a l'exili: Alberti, Cernuda, Castro, Aub, etc. Aquest volum, de 850 pàgines, sortirà el pròxim any. També editam l'obra manuscrita de Cela -les incomptables versions i correccions de les seves novel·les- en format CD.

-La mostra es realitza només a Mallorca?
-La mostra «Camilo José Cela, faulador. Entre la mirada i la memòria» itinerarà per altres ciutats del país. Serà comissariada pel catedràtic de la Universitat de Barcelona Adolfo Sotelo i comptarà amb la col·laboració de Carme Castells i Francisca Niell. Del 4 de maig al 25 de juny serà a Vigo. El juliol viatjarà a Madrid i el setembre a Guadalajara.

-Per què s'inicia a l'Illa?
-La relació de la Fundació amb Mallorca és molt estreta, ja que el Govern, el president de Sa Nostra, Llorenç Huguet, i Pere A. Serra, president del Grup Serra, en són patrons. Cal recordar que Cela visqué a Mallorca entre els anys cinquanta i seixanta del segle passat i que hi fundà la revista culturaPapeles de Son Armadans.

-Una publicació, sens dubte, imprescindible...
-L'any 2006 és molt especial per a nosaltres, ja que la cèlebre revista -amb tots els números editats en digital- compleix els cinquanta anys de la seva creació. Es va publicar ininterrompudament des d'abril de 1956 fins a març de 1979, amb un total de 1.700 autors diferents. Més tard, el 1994, es va iniciar des de Galícia una nova revista, El Extramundi, amb noves col·laboracions. Precisament, el primer número d'aquesta publicació el 2006 estarà íntegrament dedicat a Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.