algo de nubes
  • Màx: 19.01°
  • Mín: 9.02°
18°

Danys a la Font de la Vila

Un camió de les obres del desdoblament de la carretera de Valldemossa esfondrà la coberta de la construcció

83670
El Consell ha obert expedient.

JOANA NICOLAU.Palma.
La direcció insular de Patrimoni ha obert un expedient informatiu després que un vehicle de gran tonatge provocàs danys a la síquia de la Font de la Vila.

Aquest element hidràulic és un Bé d'Interès Cultural (BIC) incoat, pendent de declaració, i no és la primera vegada que pateix a consequència de les obres d'ampliació de la carretera de Valldemossa.

Els danys succeïren fa dies quan un camió circulà per damunt la síquia i esfondrà aproximadament deu metres de la seva coberta de doble vessant.

Cal destacar que aquesta coberta és posterior a l'estructura originària de la síquia, de traçat islàmic (segle X), i que segons sembla no ha patit cap dany. El sostre desaparegut data de principis del segle XX, quan es va decidir protegir de la brutícia l'aigua que encara circulava per aquest sistema hidràulic.

La tècnica directora del control arqueològic, Lydia E. Larrey, fou qui posà en coneixement del departament de Patrimoni la desfeta. El mal provocat, segons explicà, és susceptible de ser restaurat i així ho ha sol·licitat l'arqueòloga en la seva notificació.

Com s'observa a les imatges, sengles canonades travessen la síquia. Aquests conductes es varen instal·lar en construir-se el campus universitari per dotar-lo de serveis i, en les mateixes obres, es varen fer desaparèixer els blocs de marès que formaven part de la síquia.

Per part del Consell, el director de Patrimoni, Joan Josep Mas, explicà que no es descarten sancions a l'empresa concessionària, a més de la recuperació d'aquest element. Un complex sistema hidràulic que, tot i ser de marès, durant segles abastí d'aigua la ciutat de Palma, on les nombroses mesquites i banys que s'havien bastit necessitaven un important cabal. Ara, les seves restes quedaran potser definitivament cobertes per l'asfalt del desdoblament de la carretera.

Cal destacar que dels tres béns patrimonials que es veuen afectats per les obres, dos ja han patit danys. El primer fou el túnel d'en Bouvy, qui a l'hora de descobrir-se el seu perímetre, la maquinària topà amb una canonada metàl·lica que en travessava la volta i li va provocar mals, encara que no tan visibles com els actuals. A l'alçada de l'altra resta, la de la síquia d'en Baster, la maquinària pesant per fer les obres encara no ha arribat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.