cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

La màxima autoritat a internet aprova la concessió del domini cultural «.cat»

El Govern balear es nega a usar la denominació per a les seves planes web

J.C./AGÈNCIES.Palma.
El consell d'administració d'ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), encarregada d'autoritzar els dominis que identifiquen les webs a la xarxa, va autoritzar ahir el «.cat». Aquest és el primer cas en tot el món en què un domini d'internet identifica una cultura i una llengua sense estat.

La campanya promoguda pel català Amadeu Abril des de l'Associació PuntCat, que presentà la seva candidatura el 16 de març de 2004, i que agrupa més de 90 entitats, ha aconseguit, amb 68.000 persones i empreses adherides a la proposta, que la realitat d'una comunitat lingüística i cultural sigui reconeguda a internet. Segons l'associació, el «.cat» servirà per ressaltar a nivell mundial l'existència de la cultura catalana.

El Govern balear va descartar ahir emprar la terminació «.cat» per als dominis d'internet de les institucions que estan integrades en el seu organigrama. El portaveu Joan Flaquer va indicar que l'Arxipèlag forma part d'Espanya i no de Catalunya.

Flaquer considerà que ningú no entendria l'ús d'aquesta terminació a les institucions balears, ja que l'Arxipèlag no està integrat a la comunitat autònoma de Catalunya. Flaquer insistí en aquest extrem quan, tanmateix, se li va precisar que la terminació es refereix a un àmbit lingüístic i cultural i no territorial, i assenyalà que aquesta circumstància suposa una nova alternativa per a les empreses i les organitzacion de les Illes que desitgin incorporar la citada terminació als seus dominis.

Llorenç Valverde, catedràtic de la UIB, conseller editorial de Diari de Balears i membre de l'associació PuntCat, afirmà que allò important és entendre que «aquest no és un domini que faci referència a un territori, sinó a una realitat cultural». Valverde explicà que en breu es constituirà la fundació encarregada de l'atorgament del «.cat» als interessats amb la condició necessària de posseir ja alguna web en català, totalment o parcialment. Per als debutants a internet que no tenguin cap web amb aquests condicionants, l'aval de dos posseïdors d'un «.cat» serà necessari.

Per altra banda, Antoni Alorda, portaveu del PSM al Consell de Mallorca, s'afegí a les celebracions a la notícia, com també van fer en sengles comunicats de premsa l'Obra Cultural Balear (OCB) i els Joves de Mallorca per la Llengua. Alorda apuntà que el seu grup presentarà «un prec en el proper ple perquè Maria Antònia Munar s'avanci ara i sigui la primera a mostrar el màxim suport des del principi». A més, com apuntà Alorda, «els webs del Consell estan al domini '.net', i no estaria malament que es passassin ja al '.cat'».

Alorda afirmà la importància del moment per «atorgar credibilitat a un domini que mostra una realitat lingüística també de les Illes i del País Valencià», i que si es deixa passar podria acabar sent sinònim d'un fet territorial.

L'OCB, pel seu costat, exigeix que «el Govern balear, l'Estat i la Unió Europea prenguin nota i facin el possible per donar al català l'oficialitat que li pertoca».

Per la seva banda, el portaveu del Govern valencià, Esteban González Pons, va assegurar ahir que el Consell espera «explicacions» del president Zapatero i ha dit que el reconeixement és «la primera passa de Catalunya per obtenir la independència política».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.