nubes dispersas
  • Màx: 18.17°
  • Mín: 8.69°
18°

El poeta Bartomeu Fiol és homenatjat en el festival de poesia «Ara» de Girona

L'escriptor mallorquí llegí nou poemes durant les jornades amb Màrius Sampere

83504
El poeta Fiol en plena lectura davant la mirada atenta de Sampere. | C.D.

C.DOMÈNEC. Girona.
La veu greu i clara de Bartomeu Fiol va omplir tots els racons de la gran sala de la Casa de Cultura de Girona, durant l'homenatge que la ciutat va dedicar al poeta mallorquí i a Màrius Sampere, en el marc de les jornades dedicades a la poesia catalana. L'acte coincidí amb la desena edició del Festival de Poesia de Girona i reuní escriptors, crítics i editors amb la intenció de reflexionar sobre la situació actual de la creació lírica en català.

Fiol, col·laborador de Diari de Balears, donà bona mostra de les seves preferències temàtiques, amb una lectura de nou poemes que, amb la fe i l'existència com a teló de fons, oscil·len entre la creença i l'escepticisme. L'Àngel retardat, Mare de Déu, No creure en Déu però fer-lo parlar, La tomba del pare o La pregària d'Habacuc foren alguns dels poemes recitats. La lectura conclogué amb un poema inèdit de Fiol, Assaig de pregària en el temple.

Es dóna la circumstància que els homenatjats Fiol i Sampere són dues figures contemporànies de les lletres catalanes que han aconseguit un merescut reconeixement popular en el tram final de la seva carrera poètica, malgrat la seva llarga trajectòria creativa.

L'escriptor Jaume Subirana presentà els autors i digué que «en el cas de Fiol, la repercussió ha estat difícil per la fragmentació de les terres de parla catalana». Subirana destacà «el sorprenent cas de Mallorca, perquè ni el clima ni la quantitat d'habitants justifiquen el seu extraordinari número de poetes de primera categoria, amb estètiques diferents». L'autor català assegurà que «Fiol és un dels noms de referència, com ho és Blai Bonet» i destacà «la independència de criteri i energia per seguir un determinat camí, independentment de les modes».

Les jornades «Ara poesia» han durat dos dies, divendres i dissabte, i han inclòs ponències, lectures i taules rodones en les quals s'han mostrat diferents tendències.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.