algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.71°
17°

La presència balear impregna Tàrrega

El públic de la Fira ofereix una calorosa acollida a «L'enemic del poble» de Teatredequè i a Tic

P.G. Tàrrega.
La presència balear continua impregnant la XXV edició de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, que després de viure quatre dies d'intensa activitat es clausura avui. Després de la bona acceptació que tingueren les propostes de Neo-Rural i Pasados, la crítica a la democràcia de L'enemic del poble, a càrrec de Teatredequè, i l'homenatge a l'amistat d'Amics , a cura de Teatre Independent de Ciutat, TIC, van rebre una gran acollida per part dels espectadors que s'aproparen a l'Espai Illes Balears divendres a la nit i ahir dissabte.

A la jornada que marcava l'equador de la cita, el món de l'escena balear també cobrava protagonisme a l'Espai de sa Llotja. Acompanyada pel director artístic de la Fira, Llorenç Corbella, i representants de les distintes companyies mallorquines, la directora general de Cultura del Govern, Catalina Sureda, es feia ressò de les propostes amb les quals enguany Balears participa a la «mare de les fires», constatant el «bon estat de la creació teatral a les Illes». Sureda no va deixar de reconèixer la important tasca de l'organització de l'esdeveniment, que compleix 25 anys d'història i que ha estat l'origen d'iniciatives tan importants com el Projecte Alcover o la Fira de Teatre de Manacor.

Deu anys després de la seva primera participació amb Vida i mirades de n'Aineta dels matalassos, la companyia Teatredequè tornava als escenaris de Tàrrega per presentar la seva última producció, Un enemic del poble. Amb la posada en escena del clàssic d'Ibsen, una peça de principis del segle XX, la companyia mallorquina descobrí als espectadors de Tàrrega un text de total vigència que amaga una intensa crítica a la democràcia moderna.

Tant és així que Pep Cerdà, director de la companyia, recorda com una experiència brutal els assajos. «Coincidí amb els atemptats de l'11-M i vam comprovar que la manipulació informativa, un dels temes que denuncia el text d'Ibsen, supera en la realitat deu vegades el que tractàvem de reflectir».

L'escenificació del text, molt dinàmica, fa servir la música i les metàfores visuals per incidir també en el tema sobre el qual reflexiona. Mentre que els temes musicals són símbol de la protesta ideològica en distints moments de la història -punk, música negra de protesta dels 60, black power- per accentuar la denúncia de la contaminació ideològica i dels interessos polítics i econòmics, els personatges surten a escena vestits íntegrament de blanc.

Si la proposta de denúncia de Teatredequè arrencà els aplaudiments del públic, la història en què TIC Teatre homenatja l'amistat tampoc no va deixar indiferents els espectadors de Tàrrega. La jove companyia mallorquina estrenava ahir participació a la Fira presentant Amics, una obra de sentiments escrita per Toni Oliver i dirigida per Biel Jordà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.