M. DE LA ROSA. Alcúdia.
Com cada 24 d'agost fa ara vint-i-set anys ençà, Alcúdia celebrà al dia de Sant Bartomeu la festa de Ses llanternes.
Aquesta tradició, recuperada al poble gràcies a l'empenta que l'Obra Cultural Balear féu a favor de les festes tradicionals mallorquines després del final de la dictadura franquista, esdevé, a més d'un motiu de festa i diversió per a grans i petits, un bon element d'identitat mallorquina i una excusa magnífica per «fer país».
La festa de Ses llanternes és tan màgica com senzilla i de ben segur que en la seva senzillesa rau el seu encant. Filla d'una Mallorca preturística, aquesta tradició arrela perfectament amb la idiosincràsia pagesa dels pobles de la ruralia mallorquina. A finals d'agost, quan els fruits de la terra, com ara les síndries i els melons, eren ja prou madurs i només restaven els més xerecs, els grans de la família aprofitaven per buidar-los i fer les llanternes tot esgarrapant-ne la pell i dibuixant-hi motius diversos. Aquestes llanternes, a les quals se'ls col·locava un espelma a dins, esdevenien una bona jugueta per als infants, que la passejaven pels carrers tot cantant melodies infantils.
Aquesta és la tradició que, després d'uns anys restada gairebé en l'oblit, es tornà a recuperar a Alcúdia amb més il·lusió que mai i s'estengué a altres pobles de Mallorca. I així, per molts d'anys!