La crida als musulmans per treballar junts contra el terrorisme, la dura condemna del nazisme durant la visita a la sinagoga de Colonya i el reconeixement «amb vergonya i dolor» del mal que va causar Alemanya en el segle XX marcaren la visita de Benet XVI a Colonya.
Ha estat el primer viatge de Joseph Ratzinger pel món des que va ser elegit papa el passat 19 d'abril i ha tengut com a destinació la seva Alemanya natal, on ahir a la missa amb la qual va cloure la XX Jornada Mundial de la Joventut va advertir contra el «boom d'allò religiós» que converteix la religió en un bé de consum.
«Tots som sonscients del mal produït per la nostra pàtria en el segle XX i ho reconeixem amb vergonya i dolor. Però en aquests dies, gràcies a Déu, s'ha posat de manifest abundantment que existia i també existeix una altra Alemanya, un país de particulars recursos humans, culturals i espirituals», va dir Ratzinger en el seu discurs de comiat a l'aeroport de Colonya-Bonn, entre les autoritats alemanyes.
En aquest viatge el papa ha rebut el seu primer gran bany de multituds, el que li han donat prop d'un milió de joves procedents de 193 països, davant els quals va dir que en el món actual hi ha un fort sentiment de frustració i conviu «un estrany oblit de Déu juntament amb un boom d'allò religiós».
Advertí que «si s'exagera massa, la religió es converteix en un producte de consum». El papa també va condemnar davant els joves els totalitarismes i afirmà que no són les ideologies les que salven el món.
«No alliberen l'home, sinó que el priva de la seva dignitat i l'esclavitzen. No són les ideologies les que salven el món, sinó només dirigir la mirada al Déu vivent, que és el nostre creador, el garant de la nostra llibertat, el garant del que és realment bo i autèntic», va afegir el papa enmig dels aplaudiments dels joves.
Benet XVI va denunciar també que molts parlen de Déu, però que en nom seu prediquen l'odi i practiquen la violència. Aquestes paraules les va pronunciar després de reunir-se amb líders musulmans d'Alemanya, davant els quals va condemnar amb duresa el terrorisme, del qual va dir que «és una opció perversa i cruel que menysprea la vida i rosega la convivència civil».
El papa va dir que combatre en nom de Déu «hauria d'omplir-nos de vergonya» i va demanar als musulmans treballar junts amb l'objectiu d'extirpar la intolerància i la violència.
El bisbe de Roma va afirmar precisament que una de les coses que més el preocupen és el fenomen del terrorisme internacional.