muy nuboso
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
23°

Un miler de persones assistí a Costitx a la «pluja d'estrelles»

L'OAM preparà un dispositiu dotat de gran angular

Divendres a la nit, prop d'un miler de persones acudí a les instal·lacions exteriors del Mallorca Planetàrium, a l'Observatori Astronòmic de Mallorca, a Costitx. L'objectiu era contemplar la pluja d'estels dels Persèids -fenomen que rep la denominació popular de «llàgrimes de Sant Llorenç»- a través d'un dispositiu dotat d'un gran angular.

El director de l'Observatori Astronòmic de Mallorca, Salvador Sánchez, precisà que es completà l'aforament de l'aula didàctica, com també de les cinc sessions explicatives prèvies.

L'expert afegí que enguany l'assistència fou major que l'any passat, perquè «el temps hi ha acompanyat», i es pogueren observar estels fugaços «espectaculars». Així mateix, indicà que els assistents havien començat a arribar a les deu del vespre i que havien estat a les instal·lacions fins a les tres i mitja de la matinada. En un moment determinat, «la carretera s'ha col·lapsat i tot», ressaltà.

Sánchez informà que la pluja d'estels encara es podrà observar anit i fins al dia 20, si bé la seva intensitat anirà minvant. També recordà que, per presenciar aquest fenomen, no és necessari emprar telescopis ni prismàtics, i precisà que l'únic requisit és anar a un lloc amb la menor contaminació lumínica possible. Per tant, convé no situar-se a prop de l'aeroport ni de zones de Palma massa il·luminades, «per tenir així l'horitzó sud-est ben aclarit».

El director del centre informà que l'observació ha de començar a mitjanit, ja que el radiant -punt del firmament on es tallen totes les trajectòries d'un eixam de meteors- se situa a la constel·lació de Perseu; i és a partir d'aquella hora que comencen a ser visibles els Persèids que, segons assenyalà, són en realitat partícules de pols de la mida de microns que s'encenen per fricció amb les capes altes de l'atmosfera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.