El Museo de Arte Español Enrique Larreta de Buenos Aires inaugurarà el proper 3 de setembre l'exposició pictòrica 100 anys d'Història. Una mirada en el temps que ha organitzat la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears. Seran en total 30 obres de reconeguts artistes del segle XX que viatjaran a Argentina per commemorar el centenari de la Casa Balear a Buenos Aires.
La mostra, que estarà oberta al públic fins a finals d'octubre, fou presentada ahir pel conseller de Cultura, Francesc Fiol, acompanyat per la comissària de la mostra, Gudi Moragues i Miquel Alenyà, autor dels texts del catàleg.
Val a dir, que més enllà de la simple funció de mostrar les obres i explicar les seves característiques i les de l'autor, el llibre editat per aquesta exposició presenta una completa anàlisi a càrrec de Miquel Alenyà en el qual repassa l'evolució de la pintura a Mallorca des de mitjans segle XIX fins a la decada dels 70. El text es completa amb una reflexió que inclou una perspectiva tant social, com econòmica i política.
Francesc Fiol explicà que «a tot arreu hi ha cases balears que donen testimoni, part de la història i part de la tristor de les Illes Balears en un temps en què alguns municipis de Mallorca perderen més d'un 10% de la seva població, emigrant, cercant un futur millor». En aquest sentit Fiol afirmà que s'ha de mantenir i conservar la connexió entre tots els illencs repartits pel món.
Fiol destacà el fet que ja el 1928 dos mallorquins, Miquel Àngel Colomar i Joan Alomar organitzaren una mostra al pavelló nacional de Belles Arts de Buenos Aires en la qual participaren, com a joves promeses, pintors que ara tornen a Argentina completament consagrats. Aquest és el cas d'artistes com Anglada Camarassa, Cittadini o Bernareggi.
Per la seva banda, la comissària d'art Gudi Moragues explicà que en aquest cas la mostra està «vertebrada en 10 dècades. En ella, el recorregut de 100 anys es mostra com els distints artistes han vist, mirat i sentit les illes, com els ha influït el seu paisatge». Més enllà del paisatge academicista, la mostra recull també el paisatge imaginari o mental de l'artista, com és el cas per exemple de l'obra exposada de Mompó.