Un científic sud-coreà ha assolit clonar un ca per primera vegada en la història. Amb aquesta clonació d'un coniller afganès, el científic Hwang Woo-Suk ha aconseguit així anotar-se un èxit més en la seva notable sèrie d'experiments. No obstant això, ha desencadenat un intens debat ètic i científic sobre els avanços més recents de la seva tecnologia.
L'any passat, l'equip d'aquest investigador va crear els primers embrions humans obtinguts per clonació, i el maig va crear les primeres cèl·lules troncals embrionàries capaces de replicar el genoma dels pacients als quals s'aplicaven. Un dels creadors del cadell batejat Snuppy, el científic de la Universitat de Pittsbrug Gerald Schatten, va dir que l'animal clonat, de 14 setmanes, és «un canet juganer, saludable, normal i fanfarró».
L'equip coreà va ser felicitat per millorar tècniques que algun dia poden ser útils des del punt de vista mèdic. D'altres, entre els quals es trobava el responsable de la clonació de l'ovella Dolly, varen tornar a demanar que es prohibeixi la clonació humana a nivell mundial.
«L'èxit en la clonació d'un nombre cada vegada major d'espècies confirma la impressió general que és possible clonar qualsevol espècie de mamífers, incloent-hi els éssers humans», va dir Ian Wilmut, científic de la Universitat d'Edimburg. Aquest va clonar l'ovella Dolly fa ja gairebé una dècada.
D'ençà d'aquell esdeveniment, els investigadors han clonat moixos, cabres, vaques, ratolins, porcs, conills, cavalls i un bou de gran mida procedent del sud-est asiàtic. Però així i tot, encara persisteix la incertesa sobre les possibilitats de supervivència de les espècies clonades i del seu estat general de salut.
L'ovella Dolly va morir prematurament l'any 2003 i després es va conèixer que l'animal havia patit càncer i artritis. «La capacitat d'emprar la tecnologia bàsica per desenvolupar models d'investigació i després teràpies és increïblement prometedora», va assegurar Robert Schenken, l'actual president de la Societat dels Estats Units de Medicina Reproductiva.