cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
21°

Punset: «La solució als problemes que ens vénen passa per la ciència»

El director de «Redes» parlà sobre la societat de la ignorància a Palma

J.CASTELLS. Palma.
Eduard Punset, director del programa de divulgació científic Redes de TVE, visità ahir Palma per pronunciar una conferència sota el títol De la societat de la ignorància a la societat del coneixement. La xerrada va tenir lloc al Centre Cultural Sa Nostra, en el marc de les activitats del Programa Creix, acrònim de cinc conceptes fonamentals en la societat del coneixement que defineix el segle XXI: Cultura, Recerca, Educació, Informació i Xarxa.

La conferència de Punset fou presentada per Llorenç Huguet, president de la Fundació Sa Nostra, qui destacà l'èxit del progama Redes i del qual es confessà seguidor des dels seus inicis ara fa 10 anys.

Punset reflexionà en el seu parlament sobre el seu pensament, basat en tres factors. En primer lloc apuntà Richard Gregory per il·lustrar que «el cervell humà no cerca la veritat, sinó la supervivència». En un segon factor, Punset recordà el paleontòleg Stephen Gould afirmant que «no estam anant cap a alguna cosa més gran», el que segons el conferenciant vol dir que «no està clar que l'evolució tengui propòsit i finalitat ja que hi ha moltes coses que quan passen ho fan per atzar». Punset afirmà també que s'hauria de tenir més en compte la incertesa, ja que «no sabem la meitat del que creim saber i el 90 per cent de la realitat ens és invisible».

Fent referència al títol de la xerrada, Punset apuntà al fet que el raonament humà i la presa de decisions es basa més en el coneixament après, «a les escoles», que a l'herència genètica de l'evolució. D'aquest coneixement après, afirmà que la major part d'aquest és «infundat» i que la ciència, i el coneixement que se'n desprèn «és encara un nin que no té res».

Després de 10 anys en antena, Eduard Punset afirmà que l'èxit del seu programa Redes resideix a aconseguir la mitjana d'audiència que té en global la 2 de TVE «un sis per cent», i culpà els científics de no fer més accessible i pedagògica la seva investigació. Punset comentà la necessitat que s'aconsegueixi «compassar els moments, científic, social i de mentalitat» i apuntà que «de tots els problemes que ens vénen, l'única solució possible passa per «la ciència i la tecnologia» ja que «les seves possibilitats són inesgotables». Tot i això, l'estudiós afirmà que «a Espanya no ha arribat encara la revolució científica».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.