nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

«Una vida d'Era i no era» revisa de manera global l'obra d'Alcover

El text de Tomeu Vidal fou el III premi Casa Museu Llorenç Villalonga

P.GIMÉNEZ.Palma.
L'empresa a la qual mossèn Alcover va dedicar gran part de la seva vida, la realització de Diccionari català-valencià-balear, ha estat també la que en certa forma ha fet desconeguda per al gran públic la resta de la ingent producció del lingüista. I precisament «donar a conèixer de manera global la figura i l'obra» de l'estudiós és l'objectiu que persegueix Tomeu Vidal Pizà a Una vida d'Era i no era. Mossèn Alcover, el llibre que acaba de publicar i que li valgué a l'autor el III premi de la Casa Museu Llorenç Villalonga 2003.

Segons explica Vidal, escriptor i professor de primària al col·legi Jesús Maria de Palma, allò que el va empènyer a investigar en la vida d'Alcover va ser precisament tot el que s'amaga rere la gran empresa de Diccionari català-valencià-balear i les populars rondalles. El resultat «és una biografia que tothom pot entendre, des dels adolescents fins als adults, i que abasta tota la personalitat i la producció d'Alcover».

Així, l'autor presenta un text en el qual es poden distingir dues parts. La primera, més literària i integrada pels quatre primers capítols del llibre, recrea, «en honor d'Alcover, situacions de com ell anava a cercar informació de les veus del poble per fer les seves rondalles». Un breu homenatge a la tasca de l'estudiós, abans d'abordar la segona part del volum amb l'ingrés d'Alcover com a seminarista. Amb aquesta fita «s'inicia un recorregut lineal del que va ser la vida de l'estudiós, que permet descobrir el personatge a poc a poc», diu l'autor, que ha documentat el seu estudi utilitzant nombroses fonts com les biografies sobre el personatge de Francesc de Borja Moll i Gabriel Janer Manila, i el volum de Joan March Mossèn Alcover i el món de la ciència, entre altres.

La feina d'Alcover com a vicari general amb el bisbe Campins; la faceta polemista que l'autor desenvolupà en articles de premsa i publicacions; l'esperit inquiet del personatge, reflectit en la seva recerca incansable i en els seus viatges... són abordades per Vidal al seu llibre.

En la seva aproximació a mossèn Alcover, el professor descobreix la figura d'«un home singular, impulsiu, un poc infantil i ingenu, un pagès de Manacor que sabia moltes coses», diu l'autor, però que, sobretot, «va fer moltes coses pel català, fet que li valgué el sobrenom de l'apòstol de la llengua catalana».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.