algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.84°
10°

Cultura apressa Madrid per agilitar la reforma de l'Arxiu del Regne de Mallorca

La Conselleria vol que les obres d'adequació de la Casa de Cultura comencin l'any que ve

65050
L'Arxiu custodia un fons de set quilòmetres de longitud.

P.G.Palma.
El Govern apressa Madrid perquè agiliti els tràmits i pugui començar-se el projecte de rehabilitació i reordenació integral de la Casa de Cultura com a seu de l'Arxiu del Regne de Mallorca el 2005. A punt de finalitzar el trasllat del fons bibliogràfic a la Biblioteca de Can Salas, la Conselleria de Cultura vol donar prioritat al projecte de reestructuració del centre a fi d'encetar les obres en tan poc temps com sigui possible, «tot d'una que surti l'últim volum» de la biblioteca.

Així ho va confirmar la directora general de Cultura, Catalina Sureda, que afirmà ahir que té previst reunir-se en breu amb la subdirectora general d'Arxius del Ministeri d'Educació i Cultura, Elisa Carolina de Santos, per concretar un tema prioritari per al departament. Sureda va destacar que, «ara que el trasllat de l'Arxiu està avançat» -es preveu completar abans de finals d'any-, i aprofitant el fet que el projecte de reforma disposa d'una assignació «de 600.000 euros, aprovada als pressuposts del 2004, volem reunir-nos per tal de convenir les passes i agilitar els tràmits que s'han de complir». Així, podran iniciar-se unes obres necessàries que afectaran tant els espais com els mitjans per poder desenvolupar una adequada conservació, catalogació i tractament de documents.

Tot i que Catalina Sureda expressà el desig unànime de Cultura de poder posar en marxa el projecte el pròxim exercici, abans de procedir a la convocatòria del concurs d'adjudicació d'obres s'hauran de cobrir encara diverses fases. L'elaboració d'una memòria de necessitats del centre, que serà remesa al Ministeri, serà la primera de les passes a fer. La redacció d'aquest pla tindrà en compte l'adequació de tots els espais de l'edifici -distribuïts a la planta baixa i als dos pisos superiors-, les mesures de seguretat, l'accessibilitat, a més de l'equipament indispensable per fer que el centre esdevengui un lloc de difusió de primer ordre.

A partir d'aquesta memòria, els tècnics del Ministeri treballaran en la redacció de l'avantprojecte, i, només una vegada que s'hagi consensuat, es podrà convocar el concurs d'adjudicació de les obres. Amb el projecte de reordenació, l'Arxiu passarà a ocupar totes les dependències de la Casa de Cultura de Palma. D'aquesta manera es vol donar solució a l'etern cavall de batalla del centre -la manca d'espai- i aconseguir que l'Arxiu, que inclou un fons de més de set quilòmetres de longitud, s'ajusti a la normativa de Biblioteques i Arxius Nacionals i «millori de manera substancial», segons apuntà Sureda.

En definitiva, el que es persegueix amb aquesta futura ampliació és que l'Arxiu pugui acollir manifestacions academicocientífiques, que fins ara no s'havien pogut fer. Mentre tot aquest projecte avança, l'Arxiu continua treballant en la mecanització del seu fons i en el procés de digitalització de les fitxes lexicogràfiques que mossèn Alcover utilitzà per redactar eDiccionari català-valencià-balear.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.