muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

Adrià Pujol afirma que torna a «pintar Mallorca per redescobrir-la»

L'artista retroba les seves arrels amb «La luz transformada»

J.M.M.Palma.
Adrià Pujol va néixer l'any 1948 a Palma de Mallorca, però la seva maduresa artística l'ha viscuda a Caracas. Des de llavors, les visites a la seva illa d'origen han estat esporàdiques, i tot i que sempre ha pintat en els seus viatges, fa més de quinze anys que no exposava a casa seva. Ara ha decidit recuperar les seves arrels mitjançant la pintura, que és la seva vida i la seva única manera d'expressar el que sent. I és per aquest motiu que la seva visió de Mallorca, sempre espontània i naturalista, és la protagonista d'aquest retrobament de l'artista amb la seva terra.

-Per què estàveu interessat a tornar a exposar a Mallorca després de tant de temps?

-Vull dur al present l'illa enganxada al meu passat. Pintar-la és redescobrir-la. Retrobar-me amb Mallorca mitjançant la pintura i aconseguir un nexe real i actual amb la meva terra.

-L'obra que heu presentat a la galeria Standarte de Palma, està inspirada en l'Illa?

-Està pintada en els mateixos escenaris naturals de l'Illa. A pobles com Montuïri, Biniaraix, Sineu, Pina o Sencelles, a algunes possessions com ara Cala Marmacen i també a Palma.

-Pensau que tot i haver viscut i treballat a Veneçuela a la vostra obra es veu reflectida la mallorquinitat?

-Ha d'aspirar a ser ell mateix i que allò que és individual esdevingui universal. Però la mallorquinitat és com un codi genètic. Sempre està allà, però a ell l'he de sumar l'extraterritorialitat i el desarrelament.

-Per quin motiu abandonàreu l'illa?
-Als vint-i-quatre anys em va dur l'amor mesclat amb l'aventura, i vaig trobar un país extraordinari i una gent molt generosa. Després me'l vaig fer meu pintant i ara em reconec en ell a través de la meva obra.

-Com us definiríeu com artista? En quin estil s'emmarca la vostra obra?

-La meva obra em resulta impossible de definir, perquè encara l'estic fent. Són paisatges pintats al natural. Instantanis. Fets segons el moment. M'agrada pensar que és la naturalesa en viu.

-On cercau la inspiració per pintar?
-En la meva pròpia simetria i energia interna. En la meva pertorbació existencial. També en situacions imprevistes que provoquen reaccions inesperades i sobtades.

-Teniu qualque nom o escola que pugueu considerar com una influència directa?

-Sense cap dubte Torrens Lladó. Vaig ser el seu assistent en els anys setanta. Ell va ser el meu mestre i amic. I a un altre nivell més internacional està Miró i els expressionistes abstractes. L'Escola de Nova York. Pollock.

-Què diríeu a una persona per tal que estigués interessada a visitar la vostra exposició?

-Els convidaria a veure com un mallorquí pinta la seva illa després de 30 anys d'absència. Els diria que si estimen la pintura i Mallorca, és així com jo la pinto per a ells.

L'exposició de les pintures mallorquines d'Adrià Pujol pot visitar-se en la galeria Standarte de Palma (c. Puigdorfila, 4) fins al pròxim dia 12 de desembre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.