muy nuboso
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
15°

Madrid fa costat al Consorci de Pollentia per dur endavant el museu monogràfic

La infraestructura és una antiga reivindicació i figura al pla director de l'àrea arqueològica

91610
El jaciment de Pollentia.

JOANA NICOLAU.Palma.
El Ministeri de Cultura fa costat al Consorci de Pollentia per fer realitat el projecte de construcció d'un museu monogràfic de la ciutat romana. Des de fa anys el consorci treballa per dur endavant aquesta infraestructura i ara, amb el suport de Madrid, fa una passa substancial per posar-la en marxa i complir amb l'estipulat al pla director de l'antiga ciutat romana. Fa gairebé un mes, el director general de Belles Arts i Béns Patrimonials del Ministeri de Cultura, Julián Martínez, visità la zona i es comprometé a estudiar el projecte, a col·laborar-hi, i a ajudar que es faci realitat.

Així, sense perdre temps, el Consorci ja ha enviat tota la documentació i el projecte redactat pels arquitectes Antoni Domingo i Pep Reinés perquè els tècnics del Ministeri hi diguin la seva i aportin el seu parer. El regidor de Patrimoni de l'Ajuntament d'Alcúdia, Miquel Llompart, explicà que d'entrada la iniciativa els sembla molt bona, però tenien alguns «emperons» pel que fa a les grans dimensions del projecte i a la possible ubicació del centre museístic. D'acord amb el pla director, la infraestructura s'hauria d'ubicar a l'interior d'una profunda sínia que es construí en temps del franquisme a l'interior del jaciment.

Segons Llompart, «la idea és aprofitar la profunditat d'aquest fossat perquè el museu el cobreixi, però en principi, Madrid veu més adient un altre emplaçament que no trenqui la línia de visió de l'àrea arqueològica». El projecte de Domingo i Reinés, guardonat fa anys per La Caixa, contempla la construcció de tres plantes. Dues d'elles a l'interior de la sínia, és a dir, quedarien soterrades, i la darrera, que sobresurt a l'exterior. En elles s'inclourien un auditori o sala polivalent per a presentacions, realitzar les xerrades als visitants..., un gran magatzem, una sala per a investigadors, una petita cafeteria i uns vuit-cents metres per a exposició de les troballes.

Aquesta quantitat de metres per a exposició també se considerà, en principi, una mica «excessiva» per part de la comitiva madrilenya que visità la zona arqueològica i se parlà de la possibilitat de reduir-los en tractar-se d'un museu monogràfic. A hores d'ara, el Museu de Pollentia s'ubica a l'anomenat hospital antic i les seves dependències precisen ser modernitzades.

D'altra banda, la Unió Europea encara no s'ha manifestat sobre el projecte presentat pel consorci que possibilitaria l'excavació de la zona arqueològica de forma continuada durant tres anys. Val a dir que les primeres feines duites a terme a la ciutat fundada pel cònsol Quint Cecili Metel el 123 a.C es remunten al 1923 i 1934. Des d'aleshores s'ha treballat gairebé cada estiu però de les vuitanta hectàrees protegides del recinte de Pollentia, encara tan sols se n'ha tret a llum aproximadament un 10 per cent.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.