nubes dispersas
  • Màx: 12.89°
  • Mín: 7.47°
12°

Iguana Teatre viatja a l'univers fantàstic de les «Feroe» de la mà de Pere Fullana

La nova obra de la companyia beu de diverses fonts literàries, com la rondallística mediterrània

67348
L'autor i director de «Feroe», Pere Fullana.

P.GIMENEZ.Palma.
Feroe «és un conte de fades per a adults», és el relat d'«un univers poblat d'èssers fantàstics extrets de les fonts literàries més diverses, des de la rondallística mallorquina a la mitologia mediterrània, passant per la poesia del XIX». Basat en una idea original de l'autor, Pere Fullana, Feroe és també el títol del nou muntatge que Iguana Teatre estrenarà el 21 de gener del 2005 al Teatre del Mar. Si a Memòries d'en Julià Fullana fabulava sobre els fets més rellevants esdevinguts al segle XX, en aquest nou muntatge l'autor fa el relat d'un conte fantàstic, una rondalla de tons obscurs que beu de la mitologia i de la literatura popular per explicar en clau poètica una història d'amor, amistat i redempció, que s'ambienta en un indret mitòlogic ple d'adversitats.

Un conte, però, en el qual es poden identificar nombroses influències. Segons explica Fullana, el muntatge s'inspira «en la rondallística mediterrània, des de la mallorquina fins a l'islàmica de les Mil i una nits, passant peDecameró de Boccacio; també rep les influències dels grans autors de contes com el propi Borges, Txéjov i Flaubert». La poesia romàntica del segle XIX i autors com John Milton, Isidore Ducasse i Blake són altres de les fonts de les quals beu aquest muntatge. De fet, «Feroe és la conseqüència d'un treball de fusió de tot això», comenta el director.

Feia molt de temps que Fullana volia fer un treball sobre les rondalles mallorquines, «però volia que fos alguna cosa especial. No versat en la part filològica o costumista, sinó una feina que entroncàs la rondalla amb una cosa més universal», explica el director. El fet és que «el projecte original ha evolucionat cap a un conte de fades per a adults», assenyala.

Aina Cortés, Margalida Grimalt, Sergi Baos i Sylvia Sánchez són els actors que intervendran a la nova producció, una obra que s'articula «mitjançant les tècniques ancestrals de la literatura oral», assenyala Fullana, però incorporant nombroses influències que allunyen aquesta producció del costumisme. Tanmateix, «aquest és un treball de creació que és fa difícil explicar perquè no se sap molt bé quin serà el resultat final», destaca el director. L'autor assenyala que «el muntatge neix d'un text obert, amb la idea de configurar-se definitivament durant els assaigs», que ja s'han encetat. És a dir, a partir d'un text base, i mitjançant les tècniques de la tradició oral, «la nostra recerca es basa en crear una complicitat amb l'espectador per construir l'univers d'Adela i Olga, construir l'univers mitològic de les Feroe», matisa.

Així, les vicissituds viscudes per Adela i Olga, dues dones abocades a destins extraordinaris que donen el fil argumental a l'obra, segueixen l'estela de la gran tradició dels relats mitològics i fabulosos. Això no obstant, dins d'aquest univers fantàstic també hi ha un lloc per reflexionar sobre temes com «el rebuig, la por, els excessos de poder i el perill de conviure en una societat invertebrada i cruel», afirma l'autor.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.