nubes dispersas
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
22°

Edicions 62 publica «La història de les Balears», des dels orígens fins a l'actualitat

Es tracta de tres grans toms amb les aportacions de més de trenta investigadors illencs

103116

El rei Jaume I fent entrega de la Carta de franquesa, el primer de març del 1230.

JOANA NICOLAU.Palma.
Edicions 62 comença a distribuir aquesta setmana la col·lecció en tres volums de La història de les Illes Balears. Es tracta d'un projecte en el qual han participat més de trenta investigadors, bàsicament de les Balears, que hi han treballat més de tres anys. El resultat són gairebé 2.000 planes amb més d'un centenar de làmines a tot color i en les quals es recull, de manera exhaustiva i amb gran luxe de detalls, la història de l'Arxipèlag des de la prehistòria fins a les darreres eleccions autonòmiques del 2003.

El catedràtic d'Història de la Universitat de Barcelona, Ernest Berenguer, n'ha estat el coordinador. Berenguer, que entre el 1980 i el 1986 fou professor i vicerector d'Ordenació Acadèmica de la UIB, explicà que l'obra es divideix en tres volums. Cada un aprofundeix, mitjançant diversos capítols, en els aspectes polítics, econòmics, socials, culturals i artístics. Així mateix, els dos darrers toms dediquen una atenció especial als avatars de la llengua.

L'obra comença amb De la prehistòria i l'antiguitat al món islàmic, part dirigida per Víctor Guerrero. Continua amb L'època foral i la seva evolució, que abasta des de la conquesta catalana fins al Decret de Nova Planta (1230-1715) i és dirigit per Miquel Deyà. I conclou amb el tom que s'ocupa Del segle XVIII borbònic a la complexa contemporaneïtat, que arriba als nostres dies. Aquest volum ha estat codirigit per Miquel Duran i Antoni Marimon.

El primer volum ha tingut col·laboradors com Manel Calvo, Benjamí Costa, Adolfo Domínguez Monedero, Fernando López Pardo, Magdalena Riera, Noé Villaverde... Recorre des dels primers assentaments fins a la conquesta de Mallorca per Jaume I el 1229. S'hi aborden les peculiaritats de les colonitzacions humanes en un hàbitat insular, l'època de les guerres romanocartagineses, les púniques... i acaba amb un capítol sobre les Balears islàmiques. El segon tom clou el període medieval. Comença amb la constitució del Regne de Mallorca i aprofundeix en la història moderna fins a 1715, anys que suposà la supressió de tots els furs i privilegis.

Hi han col·laborat estudiosos com ara Agustí Alcoverro, Maria Barceló, Ernest Berenguer, Margarita Bernat, Marià Carbonell, Miquel Àngel Casesnoves, Pau Cateura, Miquel Deyà, Joan Domenge, Gabriel Ensenyat, Gabriel Jover, Antoni Mas, Roman Piña, Jaume Serra, Ricard Urgell, Mateu Colom... La conquesta i la creació del Regne de Mallorca, les cartes de població i el primer dret públic, la reincorporació a la Corona d'Aragó, la nova dinastia, el compromís de Casp, la inquisició... són alguns dels continguts.

Per acabar, Del segle XVII borbònic a la comlexa contemporaneïtat ha tingut el concurs d'estudiosos com Marià Carbonell, Miquel Àngel Casesnoves, Arnau Company, Maurici Cuesta, Miquel Deyà, Pere Fullana, Ramon Molina, Antònia Morey, Antoni Nadal, Isabel Peñarrubia, Jordi Pons, Margalida Pujals, Antònia Ripoll... El segle XVIII, el triomf del liberalisme centralista (1808-1868), de la Revolució del 1868 a les darreries de la Restauració borbónica, la dictadura de Primo de Rivera, la República i la Guerra, el franquisme i la transició i el restabliment de la democràcia... són alguns subtemes que hi apareixen ben documentats.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.