nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

L'IEB inaugura una mostra de l'Espanya d'Alfons XIII amb texts sols en castellà

Es tracta d'un compromís adquirit l'any 2002, abans de la refundació de l'Institut

68624
La mostra està feta amb panells fotogràfics.


L'Institut d'Estudis Baleàrics va inaugurar ahir a la Casa de Cultura del carrer Ramon Llull una exposició fotogràfica dedicada a l'Espanya d'Alfons XIII amb tota la informació escrita únicament en castellà. El secretari general de la institució, Xavier del Hoyo, va explicar que aquesta mostra «prové d'un compromís adquirit per l'Institut d'Estudis Baleàrics abans de la seva refundació».

En concret d'un compromís assolit el 2002 amb la Confederació Espanyola de Centres d'Estudis Locals, que engloba 60 entitats dedicades a aquesta mena d'estudis d'arreu de l'Estat. La mostra incorpora una cinquantena d'imatges de les Illes Balears, moltes de les quals han estat cedides per a la mostra per Andreu Muntaner.

Del Hoyo també va reconèixer que un dels motius pels quals les informacions estan únicament en castellà és la manca de recursos pressupostaris. «Fins i tot es va proposar a alguna entitat patrocinar la mostra, però resulta que ningú no ho va fer, i fins fa poc nosaltres sempre hem tingut molt pocs recursos». El secretari general de l'Institut també va explicar que «entre no fer-la i fer-la només en castellà es va optar per la segona opció».

Del Hoyo també va explicar que aquesta exposició va ser aprovada pel consell acadèmic de l'Institut el 2002 i que era un compromís assumit amb la CECEL. «Crec que el que s'hauria de destacar en realitat és que es fa aquesta exposició, no la llengua en què s'ha fet». El secretari de l'Institut també va explicar que «en onze anys és la segona vegada que s'ha fet servir el castellà per a una activitat de l'Institut d'Estudis Baleàrics» i que «és des del passat dia 30 que l'IEB té una vida nova, crec que aquesta mostra hauria de tenir més suports i menys polèmiques. Si l'haguéssim feta un any després ho podria entendre, però ara no hi veig la raó».

L'exposició està agrupada en diferents temes, com puguin ser Personatges i esdeveniments, Vida quotidiana, Vistes urbanes i rurals, Mitjans de transport, Cultura, educació i esport. Maria Barceló, de la Societat Arqueològica Lul·liana, entitat que ha col·laborat amb la mostra va explicar que «hem d'agrair a l'Institut d'Estudis Baleàrics que hagi fet aquesta exposició a Palma a la Casa de Cultura, perquè permet conèixer una etapa de la història recent amb imatges».

Per la seva banda, el fotògraf Andreu Muntaner va explicar que «Alfons XIII és un dels reis que ha vengut més vegades a Mallorca i el 1904 va fer la primera visita i ja hi ha fotografies. Després, en els anys vint va continuar fent-ne més, de viatges, i es multiplicà el nombre de fotografies i a Mallorca se'n conserven moltes». Pel que fa a la mostra, del Hoyo va destacar el valor de les filmacions que es projectaran aquests dies i també la selecció de les peces musicals de l'època.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.