algo de nubes
  • Màx: 19.68°
  • Mín: 9.02°
19°

Els periodistes Ramonet i Chao defensen l'excepcionalitat cultural

Els estudiosos impartiren una conferència al Centre Sa Nostra

P.G.Palma.
«Si la cultura se sotmet a la lògica de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) és com no distingir entre llibres i sabates i es destrueix la cultura original. Per això s'ha d'impedir que la cultura entri dins aquesta lògica». Tot i que aquesta afirmació pertany a Ignacio Ramonet, director d'Le Monde Diplomatique, Ramon Chao, redactor en cap de Radio Francia Internacional, defensà la teoria de qui ahir es convertia a Palma en el seu company de debat.

Ambdós especialistes van intervenir al cicle La cultura del saber, que el Centre de Cultura Sa Nostra encetà ahir amb la seva conferència Diàleg: compromís amb la cultura. En el decurs de la seva intervenció, Ramonet i Chao van exposar «com la lògica de la cultura de masses es troba avui sotmesa a la llei de mercat, que de cada vegada està més estesa al món de la cultura». És a dir, els dos experts van parlar de com «la cultura culta, la cultura antropològica i, en definitiva, qualsevol sector cultural es veu impregnat en certa forma per aquesta lògica de la cultura de masses», deia Ramonet.

Tot i que el doctor en Semiologia defensà que «tota la cultura deu aspirar a ser universal, ha d'estat globalitzada encara que sigui minoritària», Ramonet matisà que la problemàtica rau en el fet que «la globalització condueix exclusivament al mercantilisme i introdueix la cultura dins de la lògica de l'oferta i la demanda, que no deixa distingir entre una producció purament cultural i una mercantil».

Tant Ramonet com Chao van convenir que una fórmula per salvar i donar suport a la cultura seria l'excepcionitat cultural de la forma que s'ha aplicat a França. Per a ambdós experts, la cultura no es pot mesurar en termes de «benefici econòmic», per la qual cosa assumeixen que aquesta sigui «deficitària» i, sense complexes, defensen la idea que sigui «subvencionada», ja que «està relacionada amb la identitat». «La cultura libera, no empresona», va apuntar Ramonet, i per això «no es pot sotmetre al sacrosant principi del benefici».

Amb totes les mirades dirigides a les eleccions presidencials dels EUA, Chao utilitzà les paraules del seu fill, el músic Manu Chao, per apuntar que «tothom hauria de votar» ja que els resultats «ens afecten a tots». Respecte del triomf de Kerry, amdós auguraren que, si es produís, «no canviaria» la situació actual, però modificaria el clima de tensió afavorint un canvi «psicològic» com l'experimentat a l'Estat espanyol i donaria pas a una «atmosfera molt més conciliadora», asseguraren.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.