ELENA DÀVILA.Alcúdia.
El director general de Belles Arts i Béns Culturals del Ministeri de Cultura, Julián Martínez, va reconèixer ahir durant una visita a Alcúdia que part del patrimoni de Mallorca «necessita una major implicació i una major inversió de les administracions públiques competents».
Martínez va realitzar aquestes declaracions durant la visita que va realitzar al Museu de Pollentia, el jaciment arqueològic i el Casal de Can Domènech d'Alcúdia. En aquest recorregut, inclós dins el programa organitzat per als membres del Consell de Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura que ahir es va reunir a Palma, Martínez va estar acompanyat per la directora general de Cultura del Govern, Catalina Sureda; el batle d'Alcúdia, Miquel Ferrer; i la directora del Museu de Mallorca, Joana Maria Palou, entre altres personalitats.
El director general de Belles Arts va destacar que igual que la resta de comunitats autònomes i «des de la meva experiència mínima, doncs és la primera vegada que visit Mallorca, crec que l'illa presenta una doble perspectiva quant a la situació del seu patrimoni».
D'una banda, va destacar, «ens trobem exemples com el d'Alcúdia, on només entrar et trobes una ciutat medieval i un entorn mític en bon estat» -referint-se al jaciment arqueològic-. D'altra banda, «es presenta un patrimoni que necessita més inversions públiques, que en ocasions està desatès i que demana una major implicació de l'administració», matisà.
Respecte a l'informe que la passada setmana li va lliurar a Madrid una delegació mallorquina integrada per representants del PSM municipal, ARCA i l'Associació Salvem la Real explicant-li la situació en la qual es troba part del patrimoni de Ciutat -en concret les restes arqueològiques sortides a les excavacions d'Antoni Maura i al bastió d'en Berard en el barri de sa Calatrava-, Martínez va insistir «que el Ministeri té una competència residual sobre aquesta matèria, i són els mateixos governs autònoms els que tenen les competències reals».
Això no obstant, el director va assegurar que des del Ministeri de Cultura s'ha sol·licitat informació tant a l'Ajuntament com al Consell de Mallorca «per contrastar l'informe presentat i, una vegada analitzada, «ens dirigirem a les administracions per a orientar-los si fos necessari».
Quant a l'anunci realitzat per Madrid sobre la modificació de la Llei de Patrimoni, Martínez va voler aclarir «que no es tracta d'una ampliació de la llei que sumeix o llevi competències a les comunitats autònomes» sinó que pretén «organitzar tot l'entramat legislatiu».